Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Beweeglijke meststoffenmarkt in 2016

Kenmerkend voor 2016 was het grote aanbod van stikstof-, kali- en fosfaathoudende meststoffen. Dit grote aanbod zette de prijzen onder druk. En deze druk werd ook nog eens versterkt door het late, natte voorjaar. Hierdoor kwam de vraag naar meststoffen later op gang dan in normaal jaar.

Stikstof en kali meststoffen bereikten laagste prijs sinds 3 jaar
Afgelopen zomer lagen de prijzen voor stikstof en kali op het laagste niveau van de afgelopen drie jaar. Reden genoeg voor Agrifirm om telers mee te laten profiteren van deze prijsniveaus.

Gevolgen van de marktomstandigheden
Het gevolg van dalende prijzen is afnemende interesse van meststoffendistributeurs om meststoffen aan te kopen en op voorraad te leggen. Hierdoor lopen de voorraden bij meststofproducenten op. Om toch kunstmest te verkopen, verlagen de producenten hun prijzen. Uiteindelijk stoppen een aantal producenten hun productie omdat het niet meer loont voor de geldende marktprijzen te produceren. Op een zeker moment moeten de meststoffendistributeurs voor het nieuwe groeiseizoen meststoffen aankopen. De vraag trekt aan en de prijzen gaan stijgen. Daarbovenop komt een extra vraag vanuit meststoffendistributeurs omdat ze dit jaar vertraagd hun voorraad aanleggen. Dit zorgt voor een versterkt prijsopdrijvend effect in de meststoffen markt. Met name in de stikstof markt is dit goed zichtbaar. De KAS prijzen zijn in november en december vanwege dit effect sterk gestegen.Bron: Agrifirm

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven