Panama vreest groot volume onverhandelbare Nederlandse uien

Rond 10 januari zullen zo'n 3,5 miljoen kilo Nederlandse uien Panama bereiken. Telers in Tierras Atlas hebben aangegeven extra alert te zijn omdat zij vrezen dat de uien bij aankomst mogelijk hun beste tijd al gehad hebben. 

Volgens lokale telers heeft Panama meer uien uit Nederland geïmporteerd dan de gemiddelde maandelijkse afzet in het land. Zij achten het dan ook waarschijnlijk dat overgebleven volumes geïmporteerde uien opgeslagen worden om later weer op de markt gebracht te worden.

"Nederlandse uien zijn tot zo'n 120 dagen na de oogst houdbaar waardoor zij mogelijk gedurende de opslagperiode bederven. Hierna zullen de uien niet meer te verhandelen zijn," laten telers uit Chiriqui in een verklaring weten.

Augusto Jimenez, voorzitter van de telersvereniging in Tierras Atlas, legt uit dat de uienteelt op het noordelijk halfrond plaatsvond tussen 15 maart en 15 september en dat de uien tussen juli en oktober werden geoogst. Volgens het importprotocol verloopt de houdbaarheid van de Nederlandse uien dus op 15 januari, waarna de uien uit de handel genomen moeten worden. De vraag is alleen of dit volume binnen vijf dagen verkocht zal worden.

Bron: panamaamerica.com.pa


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven