Forse importheffing voor groenten en fruit bij harde Brexit

Wanneer de de Europese Unie en Engeland onderling geen deal kunnen sluiten over de im- en export van goederen betekent dat een forse importheffing voor de groenten- en fruitsector. Zonder deal gelden automatisch de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat betekent dat exporteurs van groenten, fruit, vlees en bloemen te maken krijgen met tarieven tussen de 10,7 en 17,5 procent. Een nieuw Nederlands kabinet zal hierop zijn positie moeten bepalen in de Brexit-onderhandelingen, analyseert NRC Handelsblad.

Volgens de De Standaard ondervinden exportbedrijven in Belgie ook veel nadeel. Sommige sectoren riskeren zelfs twee keer de prijs te betalen. Nu al door verlies aan competitiviteit vanwege de devaluatie van het pond. Vlaamse producten zijn al duurder geworden voor de Britten die daardoor geneigd zijn meer lokale producten van eigen bodem te kopen. Britse invoerders zullen ook vragen aan hun Vlaamse leveranciers de hogere prijzen niet of niet geheel door te rekenen.
"We hebben nood aan een sterke handelsovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk", aldus Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. "We moeten dus gaan voor een handelsvriendelijke Brexit en vooral vermijden dat er nieuwe importheffingen worden ingevoerd die onze bedrijven kunnen schaden. Nu de Britten aangeven om de interne markt te verlaten, brengt dit enorme onduidelijkheid met zich mee. Dit schept opnieuw onzekerheid over eventuele invoerrechten en nieuwe administratieve beslommeringen met douane. Nefast voor onze Vlaamse en West-Vlaamse bedrijven."


Klik hier voor het artikel uit NRC
Klik hier voor het artikel van De Standaard

Bron: NRC/De Standaar

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven