Uientelersbijeenkomst in Dreischor

Dinsdagavond 24 januari jl. vond de uienavond plaats die werd georganiseerd door Landbouwvereniging Dreischor. Namens De Groot en Slot was accountmanager Peter Vroegindeweij aanwezig.

De landbouwvereniging had het afgelopen jaar "uien" als thema. Daarbij werden gedurende het groeiseizoen een aantal percelen in de omgeving van Dreischor en Zonnemaire gevolgd. Ook werd vorig jaar in de zomer een avond georganiseerd waarbij de uien in het veld bekeken konden worden. Uiteindelijk is er van elk ras (waaronder ook de rassen van andere zaadhuizen) monstermateriaal uit het veld gehaald. Deze monsters zijn in de bewaring bij de uien in de box gelegd."Blinde" beoordeling
Dinsdag jl. was het dan zover dat deze uien in kistjes werden uitgestald in de schuur van Gillis Klompe in Dreischor. Elk kistje had een nummer en werd in groepjes "blind" beoordeeld. De uien werden o.a. beoordeeld op hardheid, kleur, huidvastheid, vorm en uniformiteit. Na de beoordeling liep iedereen nogmaals langs de kistjes en werd bekendgemaakt welke rassen erin lagen. Over het algemeen waren de verschillen in de beoordeling niet heel groot en was de kwaliteit van alle uien goed te noemen.

Het "nieuwe" ras Hystore werd door alle groepjes als "erg goed" beoordeeld op zowel hardheid, kleur, uniformiteit en huidvastheid. Ook het ras Hysky werd als "bovengemiddeld" beoordeeld door de telers. Namens De Groot en Slot lagen de volgende rassen afgelopen jaar bij Gillis Klompe en Frans van der Linde in het veld: Hybound, Hysky, Hypark, Hyway, Hybelle en Hystore. Na de beoordeling werd er in de kantine nog gezellig nagepraat over de uien onder het genot van een drankje en frikadellen met uitjes!

Bron: De Groot en Slot

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven