Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Lindert Moerdijk: "Overtuigd dat we in tweede seizoenshelft het verschil kunnen maken"

MSP stapt in optisch sorteren met aanschaf 12-sporige lijn van Eqraft

Tholen - Tijdens de Fruit Logistica presenteerde Eqraft zich voor het eerst in haar nieuwe huisstijl aan het internationale publiek. Na de fusie van ERC, Qreenno en Propak is het bedrijf in een nieuwe uitstraling klaar om de fabriek van de toekomst te ontwikkelen als integrale adviseur en leverancier. Dat die behoefte in de markt aanwezig is, blijkt wel uit de order die MSP Uienhandel plaatste voor een 12-sporige optische uiensorteermachine.


Lijn en Lindert Moerdijk van MSP brengen met Rutger Keurhorst en Gerard van der Knijff van Eqraft een toast uit op de samenwerking

"De wereldwijde uiensector verandert. Wij geloven in de toekomst van optisch uien sorteren. Daarmee willen we de wereld een stukje kleiner maken om daarmee de concurrentie druk te verminderen. Ik ben ervan overtuigd dat we, zeker in de tweede seizoenshelft, technisch het verschil kunnen maken met deze techniek. Vanuit klanten is er veel interesse. Het imago van de Nederlandse uienkwaliteit moet internationaal worden opgepoetst, onderzoek maar ook innovaties zoals deze zijn daar de juiste middelen voor. Daarom hoop ik ook dat er meer uienverwerkers volgen", vertelt Lindert Moerdijk van MSP Uienhandel.

Bottleneck bij veel bedrijven is dat de optische sorteermachine niet geïnstalleerd kan worden binnen de bestaande bedrijfssituatie. Voor MSP was dit ook reden om uit te breiden met een nieuwbouw naast de huidige locatie. "Men is momenteel met de voorbereidingen begonnen en we streven ernaar in september te kunnen beginnen met bouwen", vervolgt Lindert. "Onze dank gaat uit naar de support van de provincie Zeeland en gemeente Borsele, die dit echt als een showcase-project van duurzaamheid en innovatie zien."



MSP ging bij de aanschaf van de machine niet over één nacht ijs. "We hebben bedrijven in binnen- en buitenland bezocht die optisch uien sorteren. Van de twee beschikbare machines die er zijn vonden we op de drie criteria die we stelden - maat, interne en externe kwaliteit - dat deze machine op alle criteria ver vooruit liep. Daarbij hebben we altijd als voorwaarde gehad dat de sortering sowieso beter moest zijn dan bij handmatige sortering. Maar feit is dat de machines bij referenties nu al consistenter en nauwkeuriger werken dan nu met mensen gebeurt", vervolgt Lindert.

De Optical Grader van Eqraft sorteert intern en extern op hoge snelheid uien op formaat, kleur, vorm, gewicht en zowel interne als externe kwaliteit. De ui moet tijdens dit proces allereerst worden verenkeld om stuk voor stuk op een cup geplaatst te worden. Opvallend was de hoge cup-vullingsgraad die bij Hoza te zien was. De Blower Beam van Modesta ontdoet de ui van losse vellen en mogelijk vuil. Verder is er een volledig geïntegreerd overdruksysteem op de camera-units en heeft de machine een wasinstallatie voor de cups. Er is bewust gekozen om door te gaan op het concept van uien sorteren op een holle cup en data vergaderen bij een stilliggend product.

"Uniek aan de Eqraft-machine vonden wij dat het een slimme, toekomstgerichte Hollandse uienmachine is. Er is een groot aantal verbeteringen doorgevoerd op mechanisch gebied aan de hand van gebruikers-ervaringen op bestaande sorteermachines. Verder wordt de interne kwaliteit bepaald middels een uniek systeem waarbij de daadwerkelijke meting plaatsvind in een donkere kamer onder de cup om zo zoveel mogelijk ruis uit te filteren en een zo duidelijk mogelijk beeld te verkrijgen. Daarbij maken de camera's een stilstaand beeld van de uien, in tegenstelling tot de andere machine in de markt en wordt de ui productvriendelijk behandeld. Allemaal redenen om met volle overtuiging voor deze technologie van Eqraft te kiezen", vertelt Moerdijk.



"Het meest unieke is nog wel het neurale netwerk wat geïmplementeerd staat te worden, dat is uien beoordelen zoals het bedoeld is, meegaan met de seizoenen op basis van kenmerken en niet op basis van kleurverschillen. Een voordeel voor ons is dat we bij Hoza in Oudenhoorn, die deze investering al eerder maakte voor de selectie van haar plantmateriaal en de machine maar enkele weken per jaar gebruikt, al mogen beginnen om onze uien te draaien en data te verzamelen."

Participatietraject
"De komende maanden zullen we vanuit de driehoek 'markt-verwerking-techniek' in een voor de sector uniek participatietraject een antwoord moeten geven op de vraag hoe we de uien classificeren. Daar ligt een geweldig mooie uitdaging. Ik ben ervan overtuigd dat optisch sorteren kan bijdragen aan verduurzaming van de landbouw. Ook voor telers is optisch sorteren een geweldige oplossing. Wij zijn vooralsnog hoofdzakelijk op de exportmarkten actief, maar ik verwacht dat we met deze techniek ook erg interessant worden voor het retailkanaal. Als het gaat om duurzaamheid, efficiency, voedselveiligheid, gentle handling en kwaliteit zal geen supermarkt dit kunnen negeren."

Rutger Keurhorst (directeur Sales & Marketing van Eqraft) is trots dat een gerenommeerd bedrijf als MSP de keuze voor hun optische sorteermachine heeft gemaakt. "Het mooie is dat we als Onion Tech Alliance (OTA) vanuit verschillende professies is ontwikkeld. Dan kom je tot de best mogelijke machine in plaats van dat de focus op het verkopen ligt. De tijd van de losse componenten aan elkaar knopen, is echt voorbij. We hopen dat er komende periode nog meer verwerkers in ons participatietraject stappen, we hebben elkaar nodig om verder te komen. We hebben alle ingrediënten in huis van advies, ontwerp en assemblage tot complete mechanisering en automatisering om de fabriek van de toekomst te bouwen!"

Dat beaamt Lindert: "De combinatie Modesta en Eqraft heeft bij ons bewezen een geweldenaar te zijn op gebied van advisering en ontwikkeling, de kwaliteit van hun machines hoef ik niemand uit te leggen. De nieuwe energie dat dit team nu uitstraalt is te zien in de plannen die op tafel worden gelegd."

www.msp-onions.nl/
www.eqraft.com