België: groentenprijzen met 4,5% gestegen in februari

Het FOD Economie uit België bericht dat groenten in de maand februari gemiddeld 4,5% duurder zijn geworden. De prijzen voor vers fruit zijn in dezelfde maand 1,6% gestegen. Ten opzichte van vorig jaar zijn verse groenten 19% duurder geworden.

De Belgische consumptieprijsindex van de maand februari 2017 bedraagt 104,67 punten. De index stijgt deze maand met 0,39 punt. De inflatie stijgt van 2,65% naar 2,97%. De gezondheidsindex stijgt deze maand met 0,41 punt en bedraagt 105,06 punten. De inflatie, berekend op basis van de gezondheidsindex, stijgt van 2,18% naar 2,47%. Er waren deze maand vooral prijsstijgingen voor groenten, huisbrandolie, aardgas, snijbloemen, binnenlandse pakketreizen, elektriciteit, huur, vers fruit.

Het weer in België speelde de teelt parten. "Sinds juli was er een grote droogte, waardoor er weinig groenten en aardappelen werden geteeld. Dat duwt de prijs omhoog", citeerde Het Belang van Limburg teeltdeskundige Luc Busschaert. Het noodweer in Spanje en Italië hebben deze klappen niet kunnen opvangen. De productie is als gevolg van misoogsten lager dan gebruikelijk. Busschaert verwacht dat de prijzen van aardappelen en groenten tot half of eind mei aanhoudend aan de prijs zullen zijn.

Bron: FOD Economie / Het Belang van Limburg

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven