Hogere Oekraïense uienproductie stimuleert export

Oekraïne heeft de export van gele uien naar de EU en andere regio's verhoogd van 3.700 ton (juli tot december 2015) naar meer dan 5.000 ton (dezelfde periode in 2016). 

Tetiana Hetman, manager van analysecentrum Info-Shuvar: "Dat de productie toegenomen is, betekent dat de uienprijzen nog maar de helft zijn van wat ze vorig jaar waren. Dat heeft geholpen de export te stimuleren. Het is een enorme prestatie dat Oekraïne de volumes die het naar de EU exporteert, bijna heeft verdubbeld."

Van de EU-landen zijn Bulgarije en Groot-Brittannië de belangrijkste kopers van Oekraïense uien. Groot-Brittannië koopt alleen al 1.400 ton gepelde uien: de grootste hoeveelheid gepelde uien die vorig seizoen werd geëxporteerd. Dit seizoen worden er ook recordaantallen verwacht.De exportlocaties zijn ook veranderd. Irak heeft de importvolumes aanzienlijk verhoogd: van 300 ton in de eerste helft van het seizoen tot 2.500 ton in de tweede helft. Velen zien deze stijging als een indicatie dat Irak komend seizoen een recordhoeveelheid zal importeren.

Op de Shuvar-markt (de grootste agrarische markt van West-Oekraïne) zijn de uienprijzen momenteel 3-3,50 UAH/kg (0,10-0,12 EUR/kg). In dezelfde periode vorig jaar waren ze 7,50-8 UAH/kg (0,25-0,27 EUR/kg). 

Voor meer informatie:
Oksana Kozak
Shuvar
Tel: +38 (093) 719-92-74
E-mail: o.z.kozak@gmail.com
www.facebook.com/info.shuvar

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven