Malaise op Amerikaanse uienmarkt

"De uienmarkt in de Verenigde Staten verkeert momenteel in een dip," vertelt Jerry Baker van Baker Packing uit Ontario. "In Idaho en Oregon hebben we uien van een uitstekende kwaliteit geoogst en ruim voldoende volumes op voorraad," voegt Baker er aan toe.

Vroege import uit Mexico nadelig
De markt staat echter onder druk doordat de import van Mexicaanse uien zo'n drie tot vier weken eerder dan gebruikelijk op gang is gekomen. Er worden ook nog steeds zoete uien uit Peru aangevoerd, wat eveneens nadelig is. Als gevolg hiervan heeft de handel een dieptepunt bereikt en brengen gele uien momenteel nog €4,24-€4,70 per zak van 50 pounds (22,6 kilo)op. De prijzen van middelgrote rode uien liggen op hetzelfde niveau en Jumbo rode uien kosten momenteel €5,18," vervolgt Baker. "We hopen dat de aanvoer uit Mexico eerder zal eindigen maar het blijft afwachten."

"Dit jaar hadden alle uien producerende landen een goede oogst omdat op veel plaatsten in de wereld de weersomstandigheden gunstig waren. De goede groeiomstandigheden hebben echter geresulteerd in overaanbod op de markt. Wil de markt weer uit het dal kruipen, dan zal zich eerst ergens een weersprobleem voor moeten doen."


Planten vertraagd
Als gevolg van de strenge winter heeft het plantseizoen in Idaho en Oregon zo'n 2 tot 3 weken vertraging opgelopen. Normaal gesproken begint men nu met planten maar er ligt nog teveel sneeuw. Voordat er geplant kan worden, zal alle sneeuw verdwenen moeten zijn en ook de grond moet goed droog zijn. 

"De uienmarkt is een zooitje," vindt Brandon Calandri van Antelope Distributing. "Zo verkopen Mexicaanse telers hun middelgrote witte uien op de markt in Mexico City voor €2,35 per zak van 22,6 kilo. Op de groothandelsmarkt in Los Angelos verkopen zij dezelfde uien echter voor €8,00 per zak."

Australische markt gesloten voor Amerikaanse uien
"Ik zie de toekomst van de uienmarkt in Noord-Amerika somber in," vertelt Calandri. "Ten eerste importeerde Australië van oudsher grote volumes Amerikaanse uien. Vanwege de productie van eigen plantmateriaal en door de ontwikkeling van nieuwe rassen kan het land nu zelf nagenoeg jaarrond rode uien produceren met uitzondering van een periode van 4 tot 6 weken. Het komt er dus op neer dat de Australische uienmarkt gesloten is voor Amerikaanse uien en dat is een hard gelag."

Daarnaast hebben Egypte en Israël hun uienproductie fors opgevoerd. Voorheen importeerden markten als Dubai hun uien uit de Verenigde Staten maar dat is nu niet langer noodzakelijk."


Nieuwe en efficiënte opslagfaciliteiten in regio Pacific North-West
"Ook de situatie op de binnenlandse markt ziet er dit jaar maar weinig rooskleurig uit," vervolgt Calandri. "In Idaho en Oregon zijn deze winter ruim 30 opslagfaciliteiten bezweken onder de sneeuw. De gedupeerden zullen een belastingvrije uitkering van de verzekering krijgen waarmee moderne en efficiënte nieuwe faciliteiten kunnen herbouwen."

Voor meer informatie: 
Jerry Baker
Baker Packing
Tel: 541-889-9663

Voor meer informatie:
Brandon Calandri
Antelope Distributing
Tel: (+1) 661-946-9022

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven