
In de Zeeuwse vlakte rond Kruiningen teelt Ronald aardappelen, uien, wortelen en rode bieten. Veruit het grootste aandeel in het areaal hebben de aardappelen. Droogte en regen trokken vorig jaar een wissel op het aardappelseizoen. "Wij hadden vooral last van droogte," vertelt Ronald. Dat resulteerde in een vijftien procent kleinere oogst. "We hebben een goede oogst gehad, maar minder kilo's."
Tevreden met verkoop
Als we Ronald spreken in januari zijn de aardappelprijzen hoog door de grote vraag van de frietfabrieken. Een markt die Wouw Agro ook bedient. De volledige aardappeloogst wordt afgezet aan de industrie. "We merken wel dat de vraag goed is, maar we telen om te verkopen en niet om te bewaren. We hadden het grootste deel van de oogst in november al verkocht." Spijt dat hij niet kan profiteren van de hogere prijzen heeft hij niet. "Ik verkoop als ik tevreden ben met de prijs. Terugkijken kan wel een leermoment zijn, maar verder heeft het weinig zin. Je slaapt er alleen zelf slecht van," aldus de nuchtere Zeeuw.
Voorheen teelde Wouw Agro meerdere gewassen, maar dat aantal bracht Ronald terug. "We telen bewust vier gewassen, dat is ook een vorm van risicospreiding." Met de uien wordt het seizoen zo lang mogelijk gemaakt door zowel plant- als zaaiuien te telen. De peen wordt zoveel mogelijk afland verkocht. In de zomermaanden functioneert Wouw Agro ook als een op- en overslag voor uienbedrijven in de omgeving. Daarnaast investeerde het bedrijf in een wasmachine voor de aardappelen. Die lijn draait nu ongeveer een jaar.
Einde aan tarra
"We wilden een meerwaarde bieden naar onze klanten," legt Ronald uit. "Als een klant 30 ton aardappelen bestelt, moet hij ook 30 ton krijgen. We hebben door het wassen de tarra-discussie niet meer." Overigens is niet het wassen het belangrijkste, maar de leestafel achter de wastrommel. "Daar kun je de slechte aardappelen er uit halen, maar om te kunnen sorteren, heb je wel een schoon product nodig." Via mond tot mond reclame verspreidde het nieuws zich dat de akkerbouwer geïnvesteerd had in de machine. "Als je aan de afleverspecificaties voldoet en de klanten weten dat je goed product levert, komen ze terug. Altijd dezelfde kwaliteit leveren is belangrijk."
Aangezien de machine geen volledige productieweek draait voor de producten van Wouw Agro, wordt de machine ook ingezet voor anderen. "De machine staat ten dienste van ons akkerbouwbedrijf, maar als die stil staat, kunnen we voor anderen draaien." Het kleine bedrijf kan daarin snel schakelen. Als er 's middags gebeld wordt of er diezelfde avond nog gewassen kan worden, is dat geen probleem. (RM)
info@wouwagro.nl
Bron: AGF Primeur