Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agrarische grondprijs is in 2016 met 5% gestegen

De gemiddelde agrarische grondprijs is in 2016 met 5% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. De prijs per hectare is vorig jaar uitgekomen op 57.900 euro. In 2015 bedroeg deze nog 55.200 euro. De grondprijzen voor bouwland nemen meer toe dan voor grasland. Het aantal grondtransacties is stabiel gebleven. Het gaat goed met de markt voor woonboerderijen: het aantal transacties neemt toe, de verkooptijden nemen af en de prijzen stijgen. Dit zijn de kernpunten uit het eerste NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoedbericht.

Tot vorig jaar presenteerde NVM Vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed (NVM A&LV) ieder half jaar de cijfers van en ontwikkelingen op de agrarische en landelijke vastgoedmarkt in Nederland. Om meer feiten en trends over deze markt te presenteren, heeft NVM ervoor gekozen om voortaan halfjaarlijks een uitgebreid A&LV-bericht uit te brengen, die met Wageningen Economic Research wordt samengesteld en verrijkt met data van het Kadaster.

Prijsstijging akkerbouwgrond

Over heel 2016 is de gemiddelde agrarische grondprijs uitgekomen op 57.900 euro per hectare, 5% hoger dan in 2015. De prijs van bouwland is op jaarbasis met 8% gestegen: van 60.600 euro in 2015 tot 65.700 euro per hectare in 2016.

De lage rente heeft een opwaarts prijseffect en trekt investeerders aan die de grond verpachten en daardoor een hoger rendement realiseren dan geld op een spaarrekening aan te houden. Bovendien stijgen de pachtprijzen.

Over heel 2016 is 34.600 hectare grond in andere handen overgegaan. De relatieve grondmobiliteit, het verhandelde areaal afgezet tegen het totale areaal landbouwgrond, is in 2016 uitgekomen op 1,9% en is daarmee gelijk aan die in 2015. In het noorden en oosten van het land is in het afgelopen jaar wat minder grond verhandeld (1,6% respectievelijk 1,9%) dan in het westen en zuiden (2,3% respectievelijk 2,1%).

Groeiend aantal transacties van agrarische bedrijven
NVM-makelaars verzorgden het afgelopen jaar 272 transacties van agrarische bedrijven. Dat is een toename van 31 ten opzichte van 2015. De geluiden op de agrarische vastgoedmarkt waren in 2016 echter wisselend. Sommige agrarische sectoren presteerden goed, zoals de akkerbouw- en (glas)tuinbouwsector. Daarentegen was er in de pluimveesector en de varkenshouderij vorig jaar in dit opzicht weinig verbetering.

Klik hier voor het volledige NVM Agrarisch en Landelijk Vastgoedbericht april 2017.

Bron: NVM
Publicatiedatum: