Teelttip Syngenta

Overweegt u een contactherbicide-bespuiting voor uw uien?

Geen jaar is hetzelfde. Dit jaar zijn de omstandigheden tot dusver voor veel uienpercelen droog. Tijdens een droog voorjaar is een bodemherbicide geen optie door het tekort aan bodemvocht. De contactherbiciden kunnen dan een uitkomst bieden, al zijn de onkruiden met droog weer vaak stevig afgehard. In het kramstadium of als het eerste pijpje voldoende lang is en afgehard, kan er met contactherbicide een flinke slag worden geslagen. Het blijft belangrijk om de uien in het beginstadium schoon te krijgen en schoon te houden. Hierbij is altijd een mix van een bodem- en een contactherbicide nodig.Maar wat te doen tijdens en na een lange, droge periode aan het begin van het seizoen?
Vertraagde opkomst door het opstapelen van bodemherbiciden kan een zeker zo groot verlies veroorzaken als een contactherbicide bespuiting op het verkeerde moment. Tijdens het eerste echte pijpje kan er met contactherbicide gecorrigeerd worden als de uien voldoende afgehard zijn. De lastige onkruiden die al groot zijn geworden, kunnen ook in een combinatie met Boxer en een contactherbicide aangepakt worden. Ook hiervoor geldt dat de uien goed afgehard moeten zijn door een aantal dagen drogend mooi weer. Boxer werkt via de bodem maar versterkt ook de contactherbicide zodat die makkelijker door de waslaag heen komt. Na het eerste echte pijpje kan er, indien er voldoende vocht aanwezig is, ook met Dual Gold aangevuld worden voor een lange duurwerking op nakiemers.

Advies:
  • 1e echte pijpje > 3 cm en goed afgehard
  • 0,75l/ha Boxer + Lentagran 0,25kg/ha
  • 0,75l/ha Boxer + Bromotril 0,2l/ha
  • 0,75l/ha Boxer + Emblem Flo 0,2l/ha
Vraag altijd extern advies of dit past in uw situatie.
Drie gouden tips:

  • Durf te kiezen voor een contactherbicide als er voor een langere periode droog weer wordt voorspeld en uw uien zich allemaal in het kramstadium bevinden;
  • Indien u kiest voor een contactherbicide, beoordeel dan of uw uien voldoende zijn afgehard bij het eerste of tweede pijpje en of ze allemaal in het zelfde stadium zijn;
  • Voorkom bij de toepassing van een bodem- of contactherbicide uitspoeling of drift door het gebruik van de juiste toevoegmiddelen en spuitdoppen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.