Bewaarpoolprijs Agrifirm boven de huidige uienmarkt

"Uienmarkt bewaarperiode 16/17 teleurstellend"

De uienmarkt in de bewaarperiode van 2016/2017 is een teleurstellende markt gebleken. Met een poolprijs van 9,70 euro per 100 kg in de aflandperiode is dat het beste moment geweest. Daarna is de vraag naar uien sterk gedaald tot een moment dat ze bijna niets waard bleken te zijn. De uien bewaarpoolprijs is uitgekomen op 7,20 euro voor uien geleverd in week 12. Dat is hoger dan het huidige niveau in uienmarkt.

Verkoopseizoen
In de bewaarpool wordt er op verschillende momenten verkocht. Daardoor realiseren de deelnemers een gemiddelde prijs over de bewaarperiode. Dit jaar profiteren de deelnemers telers van hogere niveaus aan het begin van het seizoen. Er zijn vanuit de pool geen uiencellen geleverd voor nul euro, wat het poolresultaat ten goede komt.

Het verkoopseizoen begon aanvankelijk met goede exportcijfers en de uienmarkt leek in te zetten op stijgende prijzen. Nadat Afrika gestopt was met het kopen van uien, daalde de markt snel en was de stemming beduidend minder goed. De grove uien kregen nog wel een bestemming in de export, maar de fijne uien bleken moeilijker te verkopen. De stemming raakte in maart op een dieptepunt. Met een korte opleving eind april door mogelijkheden vanuit Brazilië trokken de prijzen weer even aan.

Speerpunten

In de uienhandel is Agrifirm een betrouwbare en degelijke partner, waarbij het realiseren van het maximale resultaat voor de deelnemers het belangrijkste is. In de bewaarpool streeft Agrifirm ernaar om op de juiste momenten mee te doen in de handel en daarmee de hoogste gemiddelde prijs te realiseren. Agrifirm verhandelt jaarlijks een groot volume uien en werkt samen met een breed scala aan verschillende verwerkers. Dat is uniek in Nederland en dat wordt gewaardeerd door uientelers. Daarom heeft Agrifirm vanaf oogst 2017 twee nieuwe pools met een eigen verkoopperiode. De uien aflandpool is er vanaf 2017 ook voor rode uien en heeft Agrifirm ook een pool voor telers die kort de uien kunnen opslaan. De laatste pool valt precies tussen de aflandperiode en de bewaarperiode in.

Bron: Agrifirm

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.