Verschillen in opkomst

De afgelopen weken waren er in het land opkomstverschillen. Op percelen waar het droog bleef na het zaaien van de uien waren die verschillen het grootst.

Over het algemeen genomen staan de uien er goed bij. Er zijn geen uitdagingen zoals korsten breken, veel beregenen of zelfs in het ergste geval overzaaien of andere uitdagingen zoals vorig jaar het geval was. Op de zwaardere gronden was de opkomst niet overal gelijkmatig. Op plekken waar het zaadje voldoende vocht had kiemde het vlot en groeide het door. Op andere percelen lag een gedeelte van het zaad droog na het zaaien. Hierdoor ontstond op sommige percelen tweewassigheid. De regen die vorige week en de week ervoor viel, was zeer welkom. Al viel op de ene plek nog geen 10 mm en op de andere plek zelfs meer dan 40 mm. Het vocht en de gematigde temperatuur heeft ervoor gezorgd dat het nog ongekiemde zaad ook begon te groeien. De verschillen die in het begin nog groot leken, zijn door de regen voor een deel verdwenen. Met de oplopende temperaturen zie je de uien bijna per dag groeien.

Uniforme opkomst met geprimed zaad
Ook dit jaar is er weer een duidelijk verschil zichtbaar in uniformiteit tijdens de opkomst. De percelen waar geprimed zaad is gezaaid in vochtige grond, hebben betere gelijkmatige opkomst en weggroei dan ongeprimed zaad. De geprimede zaden hadden minder last van droogte en kou. Steeds meer telers zien de grote voordelen van priming en kiezen voor een stukje zekerheid bij opkomst. Een ander voordeel van geprimed zaad is een makkelijkere onkruidbestrijding, omdat alle uien in hetzelfde stadium groeien.

Teler Kees van Dalen (Tholen) vertelt: "Ik zaai nu enkele jaren Hybing geprimed en doe dit vanwege de mooie egale opkomst, vroegheid en het veel makkelijker uitvoeren van mijn onkruidbestrijding. Dit jaar hebben we gezaaid op 28 maart met 3,6 eenheden. Op 4 april heb ik het perceel nog afgebrand en op 7 april stonden alle plantjes al boven. Mooi om te zien dat de opkomst dan zo gelijk is! Nu staan de meeste planten al met een derde pijp. Een prachtig perceel."


De geprimede Hybing van teler Kees van Dalen heeft een uniforme opkomst.

Proefveld
Op een perceel staat een proef met priming naast ongeprimed uienzaad. Ook hier zijn de verschillen duidelijk zichtbaar. De zaaidatum is 30 maart. Hieronder foto's van verschillende tijdstippen. Op 24 april is bij het geprimed zaad het eerste pijpje al zichtbaar, terwijl bij het ongeprimede zaad er nog niet is. De onderste foto is van 17 mei 2017.Bron: De Groot en Slot

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.