Mildste zoete ui ooit in productie

Dankzij de marketing van Videlia hebben zoete uien een steeds sterkere positie op de markt weten te krijgen. De zoetste uit die op dit moment verkrijgbaar is, is waarschijnlijk de HoneySweet. De rode HoneySuckle-ui werd onlangs in een beperkt volume ge├»ntroduceerd op de CPMA-beurs in Toronto. "Mensen namen er handen vol van," zegt Matthew Bradley over de bezoekers van de CPMA-beurs die bij zijn stand langskwamen. De schaal met snoep die hij bij zijn stand had staan bleek zelfs nog vrij vol, alsof deze eigenlijk helemaal niet nodig was geweest. Volgens Bradley wilde zijn bedrijf door middel van een langdurig programma een echt zoete ui produceren.

De mildste ui ter wereld
De HoneySweet had vijf jaar aan ontwikkeling nodig. In 2017 wordt het uienras voor het eerst commercieel in productie genomen. "Het is de mildste ui ter wereld," zegt Bradley. Het gehalte aan pyruvaat (de zuurheidsgraad die uien een scherpe smaak geven) zit tussen 1 en 2,5, waarmee de ui de mildste en zoetste ui voor handen is. "Een hoog suikergehalte wil niet per se zeggen dat het ook een zoete ui is. Als het pyruvaatgehalte ook hoog is, is de ui nog steeds scherp," licht Bradley toe. De HoneySweet wordt geteeld in het zuiden van Texas, Georgia, New Mexico en Peru. Hij is momenteel beschikbaar in Texas en bij sommige ketens in Florida. Met het einde van juni zou de ui ook verkrijgbaar moeten zijn bij Canadese supermarktketens.

Trend voor zoetere uien
In het afgelopen seizoen waren de teeltomstandigheden iets lastiger dan normaal wegens het warme weer. "Het was een moeilijk jaar om zoete uien te telen," zegt Bradley. "Tot nu toe zijn de teeltomstandigheden in New Mexico uitstekend geweest." Er is een stijgende trend met betrekking tot zoetere uien. Ze zijn net als gele uien makkelijk om voor te bereiden, maar hebben een mildere smaak. "De trend voor zoete uien lijkt op dit van een paar jaar terug voor pitloze watermeloenen. Eerst dacht niemand dat daar vraag naar was, maar nu is het merendeel van de watermeloenen op de markt pitloos."

Zodra de productie in medio juni overschakelt op New Mexico, is het bedrijf van Bradley een maand lang 24 uur per dag in de weer. "Alle uien gaan in opslag. Het uienprogramma loopt van regio tot regio, maar de seizoenspiek loopt van november tot juni. Dit geldt ook voor onze andere producten, zoals paprika, aubergines, tomatillo's, okra, bieten, kool en meloenen."

Voor meer informatie:
Matthew Bradley
J&D Produce / Little Bear Produce
Ph: 956-380-0353

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven