Organische stof, fosfaat en pH al 70 jaar stabiel

Monitoringsstudie Eurofins Agro: bodemvruchtbaarheid op peil

Uit historische studie en recente monitoring van een perceel grasland, concludeert Eurofins Agro dat de bodemvruchtbaarheid tot nu toe op peil bleef. Het onderzoek is uniek in de wereld; gegevens van zo'n lange reeks (meer dan 70 jaar) van een landbouwperceel zijn buiten onderzoeksbedrijven niet te vinden.

Zorgen over het verloop van bodemvruchtbaarheid zijn actueel. Veel onderzoeken behelzen de periode 1985 tot 2015 en gaan uit van verloop van gemiddelden per regio's of per grondsoort. Hoe de bodemkengetallen van één perceel zich over een langere periode houden, werd door Eurofins Agro in kaart gebracht. Daarvoor kreeg het de grondanalyseverslagen van melkveebedrijf 'Het Meulemans' in Dalfsen van Wim Jalink in handen. "Die gaan terug tot 1945. Het is de meest volledige reeks die we tot nu toe konden traceren", geeft Arjan Reijneveld, productmanager bij Eurofins Agro aan.Bodemkengetallen nauwelijks gewijzigd
Het meest opvallende resultaat van de bestudering van 70 jaar grondonderzoek is dat er weinig is veranderd in de samenstelling van de grond. "De bodemkengetallen organische stof, fosfaat en pH zijn vrij stabiel gebleven in de afgelopen 70 jaar", aldus Reijneveld. Dat terwijl er vroeger weinig wet- en regelgeving was en boeren meer ruimte hadden om de bodemvruchtbaarheid gemakkelijk op peil te houden.

Tegenwoordig moeten agrarisch ondernemers hun mestgiften nauwkeurig berekenen.
Zowel de historische als actuele bemestingsverslagen van het perceel laten mooie cijfers zien. Het organische stofgehalte is vrij stabiel rond de 3,7. Het vrij bonte perceel is waarschijnlijk op 1 jaar na (maïs) altijd grasland geweest. "De zuurgraad (pH) loopt de laatste jaren licht terug, maar de veehouder geeft aan dat bekalking weer op de planning staat."

Zorgen over fosfaat
Reijneveld signaleert verder dat de fosfaattoestand op het perceel in de loop der tijd licht leek te stijgen. Echter, de laatste jaren stagneert de situatie en zet de daling in. "Een effect van de aangescherpte gebruiksnormen voor dierlijke mest. Ook op landelijk niveau zien we een significante afname van de P toestanden." Hiermee lijken ook de huidige zorgen over het fosfaatprobleem wat af te nemen.

Voor meer informatie:
Eurofins Agro
Binnenhaven 5
Wageningen
T: 088-8761010
F: 088-8761011
klantenservice@eurofins-agro.com
www.eurofins-agro.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.