Harvest Fresh, Nieuw-Zeeland

Uitdagend seizoen voor Nieuw-Zeelandse uiensector

Volgens de Nieuw-Zeelandse uien- en wortelexporteur Harvest Fresh hebben het weer en de marktmogelijkheden in Europa voor een moeizaam verloop van het uienseizoen gezorgd. 

Het bedrijf exporteert ruim 30.000 ton uien afkomstig uit Australië en Nieuw-Zeeland, en directeur Guy Hilson laat weten dat dit seizoen in logistiek opzicht één van de slechtste was. Bovendien raakte de oogst in heel Nieuw-Zeeland ontregeld als gevolg van het slechte weer. Daarbij had de exporteur dit jaar ook nog eens een korter Europees marktseizoen. 

"We hebben gemerkt dat retailers langer bevoorraad werden door Europese producenten, waardoor ons marktseizoen werd verkort." Guy Hilson vertelt dat hij blij is dat hij over een sterk en betrouwbaar telersbestand beschikt waardoor de aanvoer zelfs tijdens dit uitdagende seizoen op peil is gebleven. Dichter bij huis, heeft Harvest Fresh ook een sterke positie in Indonesië, waar de volumes en de prijzen toenemen. "Wij zijn feitelijk de enige leverancier aan deze markt. Zolang dit zo blijft, biedt de Indonesische markt ons volop kansen. Deze markt neemt zo'n 60.000 tot 70.000 ton uien op."

"In Indonesië is er vraag naar kleinere kalibers en dat is een beperkende factor. Als je voor deze markt teelt, en de volumes kleiner zijn, dan heb je hogere prijzen nodig. Het is dus de kunst om het juiste evenwicht te vinden."

Hoewel er geen grote veranderingen in uienrassen plaats hebben gevonden hebben er volgens exportmanager Michael Croft wel wat kleine verschuivingen plaats gevonden. "Er is minder belangstelling voor zachtere rassen, die voorheen vrij populair waren maar die ook minder lang houdbaar zijn."

Voor Harvest Fresh andere exportcategorie, wortelen, verliep het seizoen veel voorspoediger. Het bedrijf werkt exclusief samen met Pypers Produce, de grootste teler/verpakker in het land, voor de jaarlijkse export van 5.000 ton wortelen van het ras Nantes. De grootste markten voor deze wortelen zijn de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Japan, Thailand, Singapore, Maleisië en Taiwan maar Michael is echter van mening dat er nog volop ruimte is voor uitbreiding. 

"We zijn een belangrijke speler," vervolgt Guy. "We zijn de grootste exporteur met een aandeel van meer dan 60% van de export vanuit Nieuw-Zeeland. Pypers Produce is een geweldige teler/verpakker. De kwaliteit, houdbaarheid en smaak van hun wortelen is van wereldklasse. De wortelen worden geteeld met een goede gewasrotatie en minimaal gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen waardoor zij uitermate geschikt zijn voor de export naar verre bestemmingen."

Australië is Nieuw-Zeelands grootste concurrent. Toch denk Harvest Fresh onverslaanbaar te zijn als het aankomt op smaak en zoetheid. "Het enige minpunt is dat we vanwege de groeiomstandigheden niet in staat zijn om 12 maanden per jaar wortelen te leveren." Guy noemt daarnaast markttoegang als grootste uitdaging wanneer klanten de beschikbaarheid over binnenlandse aanvoer hebben. 

"Wanneer er binnenlandse aanvoer is, is het voor hen moeilijk om te importeren," legt hij uit. "De uitdaging is om hier mee om te leren gaan en te zoeken naar markten waar de binnenlandse aanvoer geen invloed heeft op de importmogelijkheden. Wanneer er dus geen binnenlands product beschikbaar is, of de kwaliteit minder goed is, kunnen we op een regelmatige basis naar deze markten exporteren."

Voor meer informatie: 
Micheal Croft
HarvestFresh
Tel: +64 9 412 5637
michael@harvestfresh.co.nz
www.harvestfresh.co.nz

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven