"Plannen om Afrikaanse markt te betreden"

Oekraïense uienexporteur verschuift focus van Russische markt naar Azië en Europa

Het aankomende uienseizoen van Oekraïne ziet er veelbelovend uit. Telers zijn nu bezig om de laatste uien in opslag van het vorige seizoen op de markt te zetten. Volgens Evgen Konopelkin van Greenwill is zijn bedrijf rond mei gestopt met de export naar buitenlandse markten. Greenwill levert op dit moment alleen aan de binnenlandse markt totdat de nieuwe oogst in augustus van start gaat.Volgens Evgen hebben de prijzen van het vorige seizoen van $60 tot $110 (€52,85 tot €96,89) per ton de telers teleurgesteld. Hij verwacht echter in het komende seizoen een toename in uienprijzen. In 2016 produceerde het bedrijf 5.000 ton aan uien, waaronder 1.000 ton aan rode en 500 ton aan witte uien. Dit jaar raamt het bedrijf zijn productie van gele uien op rond de 7.000 ton.Voordat het embargo werd ingesteld, was Rusland een van de grootste exportmarkten voor Greenwill. Vandaag de dag is de focus van het bedrijf verschoven naar Azië en Europa en zijn er plannen om ook de Afrikaanse markt op te gaan.

De export begint rond het midden van augustus. De eerste containers voor Aziatische landen als Zuid-Korea, Thailand en Indonesië zouden in september moeten aankomen. Qua logistiek ligt het volgens Evgen voor de hand om Azië en Afrika als belangrijkste markten te zien, omdat de faciliteiten voor koelopslag van Greenwill in het zuiden van Oekraïne zijn gevestigd. Daarvandaan heeft het bedrijf een goede toegang tot de zuidelijke havens van het land. Vanaf het volgende seizoen hoopt Greenwill naar Afrika te exporteren.

"Potentiële klanten uit Nigeria, Congo, Ivoorkust en Ghana hebben hun interesse laten merken. Het is echter een uitdaging om met deze landen te werken. Sommige landen hanteren een monopolie en er is ook vaak sprake van een extreem lastige situatie met de lokale overheid."In Europa doet Greenwill met name zaken met Polen. Volgens Evgen is de handel met Polen lastig in verband met de prijzen. 

"Van de 10.000 ton aan groente die we per jaar produceren, zijn onze gele uien ons op een na best verkopende product. Onze zaden zijn afkomstig van bekende Nederlandse leveranciers, zoals Bejo, Rijk Zwaan en Nunhem. We hebben een opslagcapaciteit van 5.000 ton. Daarvandaan worden de uien in kleinere formats verpakt voor de binnenlandse markt en in grotere verpakkingen voor de export," zegt Evgen tot slot.

Voor meer informatie:
Evgen Konopelkin
Greenwill
Tel: +38-067-681-31-31
Email: sales@greenwill.com.ua
greenwill.com.ua

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.