Abonneren
Vacatures
Weer
"Uienbewaring niet meer afhankelijk van buitenlucht"
Vorig jaar installeerde Omnivent in Zeewolde een nieuw condensdroogsysteem. Dit innovatieve condensdroogsysteem is speciaal ontwikkeld voor het drogen en prepareren van uien. De uien komen van het veld onder een relatief hoge luchtvochtigheid. De uien moeten in korte tijd terug gedroogd worden. Gebruikelijk is om dat met luiken, ventilatie en gaskachels te doen. Daar komt veel warmte aan te pas. Wanneer je op een bepaalde temperatuur wilt blijven kun je geen warmte meer toedienen of niet meer drogen. Omnivent ontwikkelde een condensdroogsyteem, waarmee we met ons koelsysteem de uien zowel kunnen koelen als verwarmen en kunnen koeldrogen.
Energie omzetten in warmte
Bij het koeldrogen wordt de lucht sterk afgekoeld naar ver onder het condensatiepunt. Bijzonder aan het nieuwe systeem is dat de energie die hierbij vrijkomt niet zoals gebruikelijk door de condenser naar buiten wordt afgevoerd, maar in de verdamper wordt omgezet naar warmte. Dit levert een forse energiebesparing op. Hiermee warmen we vervolgens de lucht weer op. De lucht komt er ongeveer een graad warmer uit dat dat het erin is gegaan. Bij een conventioneel koelsysteem wordt binnen gekoeld en buiten warmte afgegeven. Je kunt hier alleen mee koelen, dus alleen lucht in temperatuur verlagen. Met het condensdroogsysteem kun je zowel de temperatuur verhogen als verlagen.
Koeldrogen is in Nederland nog vrij nieuw. Het product kan hiermee bij elke product temperatuur gedroogd worden, ongeacht de buitencondities. Er is echt behoefte aan methoden waarmee men niet meer afhankelijk is van de buitenlucht. Op het moment van oogsten is er altijd discussie op welke temperatuur de uien het best gedroogd kunnen worden. Met dit systeem spelen de buitencondities geen rol meer. Bovendien komt er bij het gebruik van gaskachels ook veel vocht vrij. Daar hebben wij met het condensdroogsysteem ook geen last van. Voor de besturing van het systeem wordt OmniCuro ingezet, het automatiseringsprogramma voor bewaarmanagement van Omnivent. Daardoor is het altijd nog mogelijk om nog te switchen naar het conventionele systeem mocht de buitenluchtconditie op het moment dat de uien de bewaring ingaan wel juist zijn.
Wanneer weersomstandigheden extremer worden wordt het lastiger om het klimaat in de bewaring in de hand te houden. Cor. "Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld een behoorlijk warme decembermaand en afgelopen maanden zijn eigenlijk te warm geweest voor het droogtraject. Met het nieuwe systeem kun je deze omstandigheden opvangen en optimaal klimaat creëren voor het product. Het condensdroogsysteem wordt inmiddels al in de praktijk gebruikt en de ervaringen zijn zeker positief. Zo laat de ui zich goed kleuren en verloopt het indrogen sneller, waardoor er minder vochtverlies is. Dit resulteert in een langere houdbaarheid. We bekijken nu ook de mogelijkheden voor een condensdroogsysteem voor pootaardappelen."
Bron: Omnivent
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2020-03-27 Exportoverzicht uien t/m week 9
- 2018-09-14 'Bestrijdingsmiddelen hebben onterecht een slecht imago'
- 2018-09-14 "Meeldauw bedreiging voor Spaanse uienteelt"
- 2018-09-14 MacLouis brengt kipwagenlijn op de markt
- 2018-09-14 Indiase teler verlengt houdbaarheid uien
- 2018-08-31 31 augustus open dag bij akkerbouwbedrijf Custers
- 2018-08-31 Lemken neemt schoffelspecialist Steketee over
- 2018-08-31 Lotgenotencontact op Landelijke Uiendag
- 2018-08-31 "Panama: "Nederlandse uien oud en over de datum"
- 2018-08-31 Overzicht Oostenrijkse uien- en wortelenmarkt
- 2018-08-31 Condensdrogen: teler is baas in bewaring
- 2018-08-31 "Veel animo bij telers voor maagdelijke uiengronden"
- 2018-08-31 "Grootste condensdroogstysteem voor plantuien wereldwijd"
- 2018-08-31 Winaars Syngenta-actie Uiendag 2018
- 2018-08-31 Rassenresistentie en productiviteitsstijging bij uien in de focus
- 2018-08-31 Open Dag Flevolandse deelnemer NPPL