Fotoverslag

Uienstudieclub Haarlemmermeer met Syngenta naar Engeland

Samen en op initiatief van de uienstudieclub Haarlemmermeer en omgeving heeft Syngenta dit jaar 32 telers mee naar Engeland genomen. Daar werd voor een vol en interessant programma gezorgd waarbij verschillende handels- en akkerbouwbedrijven betrokken waren om kennis en ervaring uit te wisselen.

Nigel Kingston uit het VK en Kees Jacobs uit Nederland hebben de reis begeleid. Hieronder volgt een verslag van deze excursie, waar in korte tijd veel afgereisd (ruim 800 kilometer) en veel gezien is.Dinsdagavond 27 juni 'begon' de excursie met de overtocht van IJmuiden naar New Castle. Woensdag 28 juni volgde een bezoek aan het bedrijf van Jan & Nico Geertzema bij Berwick-upon-Tweed (1300 hectare). Eind 2009 trokken vader en zoon Jan en Nico Geertzema naar Engeland. Ze zochten voor 'het boeren' de grootschaligheid die ze in het prachtige Northumberland hebben gevonden.Nico Geertzema gaf uitleg over zijn bedrijf. De groep moest wennen aan de Noord-Engelse koelte van slechts 12 graden.Hyvido hybride gerst van Syngenta.

Nigel Kingston van Syngenta UK begeleidde de reis met veel enthousiasme.De graanopslag met drooginstallatie van Geertzema.

Donderdag 29 juni bezocht de groep Thoresby Farms in het Sherwood Forest bij Nottingham. Andrew Naish en Will Parker gaven een open rondleiding over hun bedrijf van meer dan 3000 hectare met o.a. wortelen, uien en aardappelen. Het bedrijf is altijd een belangrijke werkgever in de regio geweest. Vandaag telt het een vast team van 21 personen en heeft het zich ontwikkeld tot een goedlopend akkerbouwbedrijf met veel verschillende gewassen geteeld op diverse types grond. De locatie beschikt over opslagfaciliteiten: o.a. 2.500 ton voor uien en 1.500 ton voor aardappelen.

Syngenta uienras Vision in het veld.

Op Thoresby Estate is het voormalig landhuis nu in gebruik als hotel.

Op Moulton Bulbs van Oldershaws in Lincolnshire (150 hectare plantuien) mocht de groep alleen het veld in en in de machineschuur kijken. Niet bij het sorteerbedrijf, vanwege HSE, jammer genoeg. Het familiebedrijf noemt zich een alliaceae specialist en dat zijn ze zeker: ze telen, importeren, bewaren, sorteren, verwerken, verpakken en vermarkten uien, sjalot en knoflook. Oldershaw staat voor kwaliteit van product en service zonder compromissen. Hun product komt terecht bij selecte retailers, groothandelsbedrijven en verwerkingsindustrie in Engeland. De teelt begon in 1948 en is gegroeid tot 150 hectare uien en sjalotten.

Daarnaast telen ze groenten voor de industrie en erwten van de regio. Het bedrijf verpakt ook andere groenten en aardappelen. Innovatie en techniek staan centraal bij dit dynamische bedrijf.

Ook was er tijd voor gezelligheid en cultuur in het programma. Greene King bierbrouwerij in Bury-Saint-Edmunds bezorgde een rondleiding en proeverij.Vrijdagmorgen 30 juni werd een bezoek gebracht aan Claydon Drilling, farm and machinery.Claydon ontwikkelt en bouwt strip-till zaaimachines en teelt op de zware kleigrond van Suffolk sinds begin jaren 1900. In 1970 heeft de derde generatie Jeff en Frank het bedrijf overgenomen. Wat het bedrijf zo uniek maakt is dat ze, als draaiend teeltbedrijf, technologie en machines voor telers ontwikkelen. Jeff heeft een visie en ontwikkelt oplossingen om telers verder te helpen met het meten van hun oogst, het efficient zaaien en bemesten. De Claydon technologien worden gebruikt in veel landen wereldwijd. Claydon gaat op zijn doel af: opbrengsten en rendementen voor de telers optimaliseren.Tour over de Claydon farm.'Lovely scenery'. Wie goed kijkt, ziet dat het vol staat met duist.Jeff Claydon vertelt op aanstekelijke wijze graag over zijn bedrijf.

2016 Vision uien uit de bewaring bij Richard Blackhurst, akkerbouwer van 500 hectare.

Blackhurst Hill Farm, een familiebedrijf sinds 1949 wordt gerund door Richard Blackhurst. Op totaal 360 hectare teelt hij o.a. 50 hectare uien. Uienteelt is niet eenvoudig op het perceel van de familie Blackhurst. Door het telen op zware kleigrond is een hoge zaaidichtheid noodzakelijk. Ze zaaien op twee meter bedden met een pneumatische boor.Richard Blackhurst van Hill Farms vertelt over zijn bedrijf, de uienteelt (50 hectare zaaiuien: Vision, Hybing en Hytech) en over de Brexit.En toen zat het erop. Vrijdagavond 30 juni werd via Luton Airport teruggevlogen naar Schiphol.

Voor meer informatie: www.syngenta.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven