Indiase handelaren bezorgd over Egyptische uien

Telers in Lasalgaon, groothandelsmarkt voor uien van het land, raakten in paniek toen op woensdag bekend werd dat er import uit Egypte aankwam, juist toen de prijs aan het stijgen was. Hoewel de markt woensdag gesloten was vanwege 'Maratha Morcha' werden de markt, exporteurs en particuliere handelaren overspoeld door telefoontjes van telers die wilden weten of deze berichten klopten.

Uienhandelaren bevestigde de rapporten en vertelde dat de zendingen de komende 15 dagen zouden aankomen. Jaydutta Holkar, commissaris van de landbouwmarkt van Lasalgaon (APMC): "De uienprijzen zijn pas de laatste tijd gestegen en de verwachting is dat dit ongeveer een maand zo zal blijven. Er was geen dringende behoefte aan import. De handelaren hebben gekozen voor invoer in afwachting van een verdere stijging van de prijzen. De impact zal binnen een paar dagen gezien moeten worden."

Volgens onbevestigde rapporten hebben handelaren contracten getroffen voor meer dan 2.000 ton uien voor de prijs van € 26,44 - € 33,00 (Rs 2.000 - 2.500) per 100 kg. De landingskosten in Mumbai worden gerekend op ongeveer € 0,29 (Rs 22) per kg. Op dinsdag kwam de uienprijs in de grote steden op € 0,40 - € 0,53 (Rs 30-40) per kg. De gemiddelde prijs steeg met 7,4% tot € 30,55 (Rs 2.311) per 100 kg. tegen € 28,42 (Rs 2.150) per 100 kg. op vrijdag.

Al een paar keer werden de uienveilingen in Lasalgaon gestopt omdat de maximumprijzen plotseling stegen wat leidde tot grotere aanvoer in de middag en daardoor een daling van de prijzen, wat tot onrust leidde onder de telers.
Interessant is dat de gemiddelde uienprijzen in de afgelopen twee maanden 5x zijn verhoogd van € 5,95 (Rs 450) per 100 kg. tot € 30.55 (Rs 2.311) per 100 kg. 

De vraag naar uien is van Gujarat en Rajasthan naar Maharashtra verplaatst door de eerdere overstroming waardoor de uiengewassen daar beschadigd zijn. De vraag komt voornamelijk uit West Bengalen, Assam, Bihar en Uttar Pradesh. De vraag uit Nashik, Ahmednagar en Pune is ook gestegen. Regelmatige vraag vanuit Delhi en andere regio's zullen waarschijnlijk wel aanhouden met het komende feestseizoen in zicht. De uienprijzen stijgen en blijven waarschijnlijk hoog tot november. De regering houdt de invoer van uien en de prijzen in de gaten.
 
Bron: financialexpress.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.