Rusland opent grenzen voor Turkse groenten, maar niet voor tomaten

Tholen – Rusland heeft de boycot op een aantal Turkse groenten opgeheven, melden Russische media. In ruil verwachten de Russen dat de Turken de grenzen weer openen voor Russisch vlees. IJsbergsla, sla, courgette, pompoen en paprika's mogen weer uit Turkije geïmporteerd worden. Het tomatendossier ligt nog altijd op de onderhandelingstafel.

"Deze beslissing is genomen nadat specialisten van de Rosselkhoznadzor (de Russische fytosanitaire dienst) Turkse bedrijven inspecteerde in mei van dit jaar," aldus de minister van Landbouw Alexander Tkachev in Russische media. Hij voegde toe dat Rusland verwacht dat Turkije de export van vlees weer zal toestaan. "Opheffen van sancties moet van beide zijden komen."Het tomatendossier ligt nog altijd op tafel. De Russische minister Tkachev liet weten dat het wellicht mogelijk is dat Turkije buiten het Russisch seizoen toegang kan krijgen tot de Russische markt. "Ik denk dat we de volgende oplossingen zullen bieden aan Turkije: in de eerste plaats, export van tomaten buiten het Russisch seizoen. Dat betekent in de winter en vroege voorjaar als onze eigen telers niet langer in staat zijn om de markt te beleveren door de weersomstandigheden. Ik denk dat we onze partners en collega's een kans kunnen geven om met kleine volumes terug te keren op de Russische markt, dat is eerlijk," aldus Tkachev.

Syrische autoriteiten lieten weten de export van groenten en fruit weer te willen hervatten via Wit-Rusland. Dat zou gunstiger zijn voor de exporteurs. Volgens NRC Handelsblad heeft de Russische Douane in samenwerking met de Wit-Russische autoriteiten een smokkelnetwerk opgerold, dat sinds 2015 voor ruim 125 miljoen dollar naar Rusland ingevoerd heeft. De smokkelroute via Wit-Rusland is een bekende weg om toch geboycotte producten de grens met Rusland over te krijgen. Rusland heeft een lijst opgesteld van 29 Russische bedrijven die zijn opgericht door Wit-Russen om de smokkel te faciliteren.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven