Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Panama: Telers willen meer uien aanplanten

Uientelers uit Panama nemen deel aan een project dat bedoeld is om de landelijke uienteelt zo te verhogen dat het hele land voorzien kan worden met binnenlandse producten. Dit komt door verliezen sinds 2008, toen 1.160 hectare werd geteeld, en door overtollige import zonder fytosanitaire controles, waardoor uiteindelijk maar 300 hectare overbleef.

Augusto Jiménez, van een telersvereniging in het hoogland, vertelde dat het deel van het plan is om stapsgewijs de grond voor de teelt van uien uit te breiden met als doel om 6.000 ton per maand te kunnen telen. Hij zei ook dat er in het eerste jaar 6.000 ton per maand geteeld zal worden gedurende de eerste tien maanden en dan van januari tot oktober 1.000 ton meer in geval van nood.

Jiménez maakte duidelijk dat dit project bescherming van het Ministerie van Agrarische Ontwikkeling (Mida) nodig heeft, want het heeft geen zin om te telen als er geen markt voor is vanwege de grote import op de binnenlandse markt. Mauricio García, een teler, zei dat het project was overhandigd aan het parlement op 22 september en dat ze hopen dat de ambtenaren van Mida hun idee willen steunen.

Enrique Carles, minister van Mida, heeft benadrukt dat de focus dit jaar lag op het ondersteunen van nationale telers en het verbeteren van de kwaliteit van de oogst die steeds beter wordt. In de laatste drie maanden is de nationale consumptie van uien gedaald van 5.000 naar 4.000 ton per maand.

Bron: diaadia.com.pa
Publicatiedatum: