Oekraïense knoflooksector heeft goede potentie

In Oekraïne heeft een toenemend aantal telers belangstelling voor de knoflookproductie. Hoewel het land nog een lange weg te gaan heeft voor het zich tot de wereldtop van knoflookproducenten zal kunnen rekenen, heeft het land zeker de potentie om zich op te werken tot de Europese top vijf. Dankzij de steun van de Oekraïense regering en lokale investeerders is er de laatste jaren grote technologische vooruitgang geboekt. Hierdoor is de productie gegroeid en heeft de sector nieuwe markten kunnen betreden. 

"Ik denk dat de kwaliteit van onze knoflook zeer interessant is voor verwerkers en eindafnemers. Knoflook uit Oekraïne heeft een hoog gehalte aan phytoncide wat het product een aangename en pittige smaak geeft," legt landbouwconsultant Maxim Kulik uit. 
 

Dit seizoen werden er ruim 200.000 ton geproduceerd.

Steeds meer Oekraïense producenten willen overschakelen op moderne rassen aangezien het moeilijker wordt om traditionele rassen zoals Lubasha, Guliver, Spas en Prometey te verkopen omdat deze nagenoeg onbekend zijn op markten buiten de regio. "Ik denk dat we op recente vakbeurzen zoals Fruit Logistica in Berlijn hebben laten zien dat we in staat zijn om goedkope Chinese knoflook te vervangen en eveneens een bedreiging vormen voor dure Spaanse knoflook. Een toenemend aantal telers is in dit product geïnteresseerd en kleine producenten in het hele land richten verenigingen op om nieuwe exportmarkten te kunnen betreden," vervolgt Maxim. 

De lokale productie voorziet voor 90% in de binnenlandse vraag en er wordt knoflook uit China geïmporteerd wanneer er van februari tot mei een gat in de aanvoer ontstaat. Van oudsher importeert Wit-Rusland een derde van de export van het land. De overige 65% tot 70% wordt naar omringende Baltische landen geëxporteerd. De laatste twee jaar is de export drastisch veranderd, nadat er proefzendingen naar Nederland, Canada en een aantal EU-landen zijn geëxporteerd. 

Vanwege de lage binnenlandse prijzen, die rond de €1 per kilo liggen, zijn telers op zoek naar nieuwe exportmarkten. Maxim vertelt dat veel exporteurs interesse hebben maar dat producenten hun kwaliteit, sorteerprocessen en verpakkingen moeten verbeteren. "Alleen als telers en exporteurs de schouders eronder zetten, zal de Oekraïnse knoflooksector in de nabije toekomst goede resultaten kunnen boeken."

Voor meer informatie:
Maxim Kulik
Vinaigrette Ltd
Tel:+380999100251
Email: vinagrette55@gmail.com
www.vinaigrette.biz

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven