Argentinië zet minder uien in Brazilië af

De voorzitter van de telersvereniging in Río Negro heeft laten weten dat de uiensector in de regio het slechtste seizoen sinds jaren doormaakt. De sector wordt geplaagd door afzetproblemen als gevolg van de hoge kosten en een dalende export naar Brazilië, de belangrijkste afnemer van Argentijnse uien. 

"De afzet in Brazilië daalt omdat het land goedkopere uien uit andere landen importeert," legt de voorzitter uit. De export daalde van 230.000 ton in 2013 naar het huidige volume van 22.000 ton.

"Er is geen andere externe markt die als alternatief voor de Braziliaanse kan dienen en de prijzen zijn niet kostendekkend. De exportkosten van uien naar Brazilië bedragen €4,23 - €5,00 per zak van 20 kilo, maar het kost slechts €0,76 om ze naar Nederland of Spanje te exporteren," laat de teler weten. 

"De ui is het belangrijkste gewas in onze regio. De productiekosten liggen rond de €2.44 per hectare. Vorig jaar bedroeg het areaal 1.750 hectare maar ik denk dat we nu op niet meer dan 20% hiervan zullen produceren."

Volgens de voorzitter is het een algemene crisis die niet alleen Río Negro treft maar het hele gebied waarin de coöperatie Formento del Valle Boneaerense del Rio Colorado (CORFO Rio Colorado) actief is. "Het is een ongekend slecht jaar voor de tuinbouwsector. De prijzen voor pompoenen zijn eveneens laag. Alleen de appelprijzen zijn verbeterd," vertelt hij tot slot.

Bron: agritotal.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven