Overzicht van Chinese importmarkt van week 43

Ananas uit Laos en Toki-appelen uit Japan op Chinese importmarkt

De Chinese importmarkt is deze week nog steeds aan het herstellen van de feestdagen. De markt wordt voornamelijk ingenomen door fruit uit Zuidoost Azië en het zuidelijk halfrond, zoals mango's, sinaasappelen, blauwe bessen en avocado's. Er zijn echter ook nieuwe fruitsoorten op de importmarkt terecht gekomen, zoals ananas uit Laos. Ook zijn Toki-appelen uit Japan op de markt verschenen. De Toki is een nieuw appelras dat met name in trek is in het hogere marktsegment.

Nadat vorige week het eerste containerschip met ananas uit Costa Rica in de haven van Sjanghai aankwam, is deze week de eerste lading aan ananas uit Laos binnengekomen. Hierdoor is het aanbod aan importananas toegenomen. Als ananas uit de Filipijnen, Laos en Costa Rica met elkaar wordt vergeleken, wordt ananas uit de Filipijnen door handelaren gezien als de beste soort. Dit komt voornamelijk door de zoetere smaak van Filipijns ananas, dat beter past bij het profiel van de Chinese consument. 

Vanwege de grote afstand wordt ananas uit Costa Rica relatief vroeg geoogst. De ananas is hierdoor nog niet helemaal rijp en heeft zodoende een zuurdere smaak. De ananas uit Laos is zoeter dan die van Costa Rica, maar heeft niet zulk goudkleurig vruchtvlees. Ananas uit Laos wordt verkocht voor 60 yuan (€7,70), terwijl ananas uit Costa Rica wordt verkocht voor 80 yuan (€10,26) en ananas uit de Filipijnen voor 90 yuan (€11,54). Ananas uit Laos heeft zodoende een duidelijk prijsvoordeel.
 



Ananas uit Laos
 

Ananas uit Costa Rica

Naast nieuw ananas uit Laos is er ook een nieuw appelras uit Japan op de importmarkt verschenen. De Toki-appel is een bekend ras uit de regio Aomori, die vergelijkbaar is met de Sekaiichi-appel. Aomori heeft de oudste appelbomen van Japan en geldt met 50% van de totale Japanse appelteelt als het belangrijkste appelteeltgebied van het land. Er zijn veel populaire appelsoorten uit Aomori voortgekomen, zoals Sekaiichi, Ourin en Natsumidori. Toki-appelen zijn een kruising tussen Ourin- en Fuji-appelen en hebben een sterk aroma en een zoete smaak. De huidige export van Toki-appelen naar China is nog erg beperkt. Hoewel Chinese consumenten de smaak van de Toki aantrekkelijk vinden, is de Toki door de hoge prijs vooralsnog meer bestemd voor het hogere marktsegment. De Toki-appelen in Sjanghai begonnen met een prijs van 750 yuan (€96,21) per doos. 

 
 


Japanse Toki-appelen

Verder loopt het sinaasappelseizoen van het zuidelijk halfrond op zijn eind. De kwaliteit is niet altijd even goed, waardoor ook de prijs nogal schommelt. Hoewel de prijs tijdens het seizoen relatief stabiel was, is deze in de laatste week gaan dalen. Vorige week lagen de prijzen tussen de 170 en 190 yuan (tussen €21,81 en €24,37), maar nu zijn ze gedaald tot 160 yuan (€20,52). Sinaasappelen uit Australië hebben een vergelijkbare kwaliteit, maar hebben geen grote afname in prijs gezien. De prijs staat vrij stabiel op tussen de 330 tot 350 yuan (tussen €42,33 en €44,90), terwijl sinaasappelen van slechtere kwaliteit verkocht worden voor rond de 300 yuan (€38,48). De omzetsnelheid van deze sinaasappelen loopt echter achteruit. 

Auteur: Yang Shuang

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven