om re-export te voorkomen

Rusland stelt beperkingen in op export Servische aardbeien

Het Servische aardbeienseizoen is begonnen en Aleksandar Jovanovic van Aleksandar International laat weten dan hij dit jaar een veel beter seizoen dan vorig jaar verwacht, met een hogere productie en fruit van betere kwaliteit. Net zoals vele andere groenten- en fruittelers in Europa hebben ook Servische telers verlies geleden als gevolg van de vorst. 

In Servië wordt 90% van de aardbeien in de volle grond geteeld, waardoor zij kwetsbaarder zijn voor weersomstandigheden. Gelukkig heeft de vrieskou in het vroege voorjaar het aardbeienseizoen alleen vertraagd. 

"Volgens de eerste ramingen zal de aardbeienoogst in Midden-Servië rond de 3.000 ton bedragen. De gemiddelde opbrengst per hectare ligt rond de 20 tot 25 ton. De meeste aardbeien worden door kleine telers geteeld, die gemiddeld over een areaal van 0,5 tot 0,60 hectare beschikken. Het ras Roksana wordt het meest geteeld, met een aandeel van 95%. De overige 5% bestaat uit de rassen Clery en Asia. Als alles volgens verwachting verloopt dan zal de prijs voor losse aardbeien van de beste kwaliteit rond de €1,00 - €1,40 bedragen," aldus Aleksandar.

Rusland is van oudsher een belangrijke handelspartner van Servië maar de Russische regering heeft een aantal nieuwe regels ingevoerd met betrekking tot de groenten- en fruitexport van Servië. 

"Deze zijn gericht op exporteurs van vers fruit en de controle op de herkomst van de tuinbouwproducten. Het voornaamste doel is het voorkomen van de re-export vanuit EU-landen. Volgens de nieuwe verordening mag alleen een bedrijf dat over een koelopslag met een capaciteit van minimaal 500 ton fruit of 200 ton groenten aan de lijst van exporteurs naar de Russische markt worden toegevoegd. Voorwaarde is dat het bedrijf zijn eigen (of gecontracteerde) fruit en groenten teelt en over faciliteiten beschikt om deze te sorteren, verpakken en inspecteren en daarnaast een personeelslid in dienst heeft die een hogere agrarische opleiding heeft genoten voor de gewasbescherming," vervolgt Aleksandar. 

Servische aardbeien worden al 10 jaar lang naar Rusland geëxporteerd maar Aleksandar vertelt dat ook West-Europa en het Midden-Oosten steeds meer interesse in de aardbeien hebben wat te danken is aan de kleur, zoete smaak en goede houdbaarheid van het fruit. Rond 15 mei zal het aardbeienseizoen op volle toeren draaien, waarna er nog zo'n 30 tot 40 dagen geplukt zal worden.

 

Voor meer informatie:
Aleksandar Jovanovic
NEDBOSKE
Tel: +381628644725
Email: aleksandar.siki97@gmail.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven