Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren

De oogst van zaaiuien eindigde in Colorado pas aan het eind van vorige week.De oogst bestaat uit gele, rode en witte uien, waarbij de gele uien in de meerderheid zijn. Ryan Fagerberg van de Fagerberg Produce Company meldt dat de oogst iets later was dan normaal. Zijn voorraad zou genoeg moeten zijn om tot medio maart te kunnen leveren. "De oogst van dit jaar is ongeveer net zo hoog als die van de afgelopen drie jaar." De omstandigheden voor de groei waren goed; alleen de juiste omstandigheden om de grotere formaten te produceren ontbraken. "We hebben nu veel uien van middels, wat momenteel heel normaal blijkt te zijn. Iedereen lijkt vooral middelgrote uien te hebben. Maar de kwaliteit is echt goed. Op dat vlak hebben we geluk gehad." Uien kunnen goed bewaard worden en behouden dezelfde kwaliteit tot wel vier maanden, aldus Fagerberg. "Ik ben niet bang dat ik een bepaalde partij uien eerder uit de opslag moet halen dan andere partijen."Fagerbergs uien worden allemaal geteeld binnen een straal van 100 kilometer, een gebied dat de afgelopen vijf jaar is toegenomen. Voorheen verbouwde hij alleen uien binnen een straal van 25 km. Hij heeft het areaal uitgebreid door landeigenaren in andere regio's van de staat op te zoeken en van hen grond te huren. "We hebben ontdekt dat de diverse gebieden allemaal een andere bodemgesteldheid hebben, wat gunstig voor ons is. Het oosten van Colorado heeft een meer zanderige grond, waardoor we een dag of twee eerder kunnen beginnen. Dat biedt ons meer flexibiliteit wat betreft alle mogelijkheden."

De maten van de uien blijken inmiddels al van invloed op de prijzen. Fagerberg merkt op dat er een flink prijsverschil is tussen de middelgrote en de grote gele uien. "Ik verwacht niet dat er de komende maanden veel zal veranderen, omdat in zowel Idaho als Washington -waar in de winter onze uien vandaan komen- de uienoogst soortgelijk is, met vooral middelgrote exemplaren." Dat pakt echter wel in hun voordeel uit. Het leeuwendeel van hun verpakkingen bestaat uit zakken van 1,3 kg. "Daarvan gaan er veel naar onze retailers."Het bedrijf werkte dit jaar voor het eerst met het H2A-arbeidsprogramma en dat beviel goed, hoewel het een lang en omslachtig proces was om een en ander in gang te zetten. "Het duurde een paar maanden om op te zetten. Het is vrij omslachtig om de boel op te starten." Ze huurden geen mensen in wegens een tekort aan aan arbeidskrachten, maar om hun personeelsbestand aan te vullen. "Ik vond dat we meer mensen nodig hadden zodat we sneller zouden kunnen oogsten en planten en het onkruid konden wieden. We kwamen eigenlijk toch wel wat mensen tekort (voorafgaand aan het programma)."

Voor meer informatie:
Ryan Fagerberg
Fagerberg Produce Company
Telefoon: 970-834-1353
Publicatiedatum: