Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienmarkt in Idaho krap door tekorten

De uienmarkt in Idaho is momenteel krap, omdat de aanvoer dit jaar wat beperkter is. Lokale telers beleefden een natte lente die eerder dit jaar in de regio enkele overstromingen veroorzaakte. Als gevolg daarvan hadden sommige velden moeite om op gang te komen in het zomerse groeiseizoen en zijn de voorraden nu wat lager dan normaal.

"80% van wat in er de regio Idaho/Oost-Oregon wordt geteeld, zijn Spaanse zoete gele uien," aldus Ken Stewart van Four Rivers Onion Packing in Idaho. "Het groeiseizoen was niet super: we hadden een natte lente, gevolgd door een zomer met aan het begin meteen al extreme hitte. De hoeveelheden en de afmetingen van de uien waren daardoor kleiner. In de lagere valleien deden zich overstromingen voor en de planten in die gebieden konden niet op tijd tot wasdom komen. Door al de natte grond zijn de telers achterop geraakt in de teelt en zijn de voorraden nu kleiner."Markt krap door kleine voorraden
Door het tekort aan voorraden is de markt in Idaho al enkele maanden krap en zullen de prijzen naar verwachting stijgen naarmate de vraag toeneemt voor de feestdagen. Door deze situatie bleken sommige telers in staat om een deel van hun verliezen, die voortvloeien uit de matige oogst, te compenseren.

"De markt is de hele herfst sterk geweest door het tekort aan voorraden," vervolgde Stewart. "De zakken van 20 kilo kosten ongeveer 10 dollar (8,5 euro) en de prijzen zullen naar verwachting de komende maanden stijgen. Dat zijn mooie prijzen voor onze regio. Telers zijn er blij mee, omdat ze die prijzen nodig hadden om het verlies van een deel van hun oogst te compenseren. Sommige telers kwamen met hun oogst nog in de buurt van het jaarlijks gemiddelde, vooral degenen die niet waren getroffen door de overstromingen in de lente."Zoete uien voor Idaho?
Hoewel de meerderheid van de oogst uit deze regio bestaat uit Spaanse gele uien, neemt de vraag naar rode uien toe. Stewart merkte op dat er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een zoete uien-programma om zo de portfolio's van telers uit te breiden.
"De Spaanse zoete uien, die in de regio Idaho/Oost-Oregon worden geteeld, zijn geweldige uien voor in de keuken. Ze blijven goed van textuur, zijn perfect voor gerechten als de 'Bloomin' Onion' en worden zoeter van smaak als ze eenmaal gekookt zijn. Rode uien, die bijna 15% van de hele oogst uitmaken, worden steeds populairder en zijn ideaal voor in salades en op sandwiches."

"Zaadbedrijven zijn altijd op zoek naar nieuwe variëteiten om te testen, waaronder soorten die resistenter zijn tegen ziekten en ook zoete uien-variëteiten die beter passen bij de bodemsoorten in de regio," vervolgde Stewart. "De bodem is één van de redenen waarom het moeilijk is om variëteiten te kweken zoals de zoete Vidalia-ui. Zuren die bij ons in de grond aanwezig zijn, worden doorgegeven aan de uienplant, waardoor deze een scherpere smaak krijgt. Er wordt al een paar jaar gewerkt aan proefpercelen met zoete uien en op dit vlak zien we in de toekomst zeker groeimogelijkheden."

Voor meer informatie:Ken Stewart
Four Rivers Onion Packing
Tel: +1 208-549-8300
Publicatiedatum: