Wim Menu, Onion Today:

“Onion Today is meer dan een handelsplatform”

Tholen - Tijdens de Landelijke Uiendag vond eind augustus de introductie plaats van de app Onion Today. Als akkerbouwer en voorheen vertegenwoordiger van een zaadbedrijf is de Nederlandse uienmarkt voor Wim Menu gesneden koek. Het verbaasde hem dat er geen platform bestond om telers, verwerkers en andere branchegenoten met elkaar te verbinden. Met de app Onion Today kan dat wel. "De Onion Today app is een ideale mix van marktverkenning en agrarische sociale media. Een unieke benadering van de markt, die nog nooit eerder is toegepast", vertelt hij in het vakblad Primeur dat dit weekend verschijnt.

Inmiddels hebben 183 bedrijven, waaronder veel telers, zich geregistreerd. "In de afgelopen maanden zijn er 36 partijen gemeld op de app. Uientelers zien zelf beter welke inkooppartijen actief zijn in de sector en ervaren meer verkoopmomenten. Inkopers kunnen veel gerichter bedrijven bezoeken met aanbod van uien, passend bij hun vraag. Toeleveranciers kunnen hun producten gericht in de markt zetten. Dit heeft ertoe geleid dat veel mensen nieuwe contacten hebben gelegd. Dat hoeft niet altijd direct in transacties te resulteren, maar het breidt wel de kennis en kennissenkring uit. Dat is ook één van de doelen van de app. Dat je je netwerk niet alleen verbreedt tijdens open dagen of bijeenkomsten, maar dat je dat op elk moment van de dag vanaf iedere plaats kan doen."

"Daarbij is Onion Today meer dan alleen een handelsplatform", benadrukt Wim. "Als een inkoper een partij wil kopen, is het belangrijk dat hij deze ter plekke kan zien en voelen. Persoonlijk contact blijft heel belangrijk. Iedereen die actief is in de uiensector kan zich registreren. Op de app kunnen telers aangeven over welke uien ze beschikken, welk volume en melden ze de informatie die ze kwijt willen. Voor telers is het een unieke gelegenheid om hun bedrijf te profileren. Zo kunnen ze ook aangeven over welk type certificering ze beschikken. Daardoor kunnen ze meer handel verwachten. Verwerkers zien in één oogopslag welke uien in de omgeving beschikbaar zijn en winnen daarmee veel tijd om een goede partij te selecteren. " Als de 'locatievoorziening' van de smartphone gebruiker aanstaat, staat de partij die het dichtst in de buurt is bovenaan op de aanbodlijst."

"De app toont de beursberichten van Goes, Middenmeer en Emmeloord. Daarnaast is er per dag een samenvatting te zien van gedane transacties, verzameld door de Holland Onion Association. De laatste weken zie je de uienprijs nauwelijks bewegen. Wel zie je best een groot verschil tussen de hoogste en laagste prijzen die gemaakt worden in de markt", vervolgt Wim. "Maar de app is er niet alleen om het in- en verkoopproces te vereenvoudigen. Alle aangesloten accounts kunnen ook heel snel communiceren. Gebruikers kunnen in een keer een bericht sturen naar alle aangesloten accounts in een in te stellen straal tot wel 400 km vanaf de bedrijfslocatie. Zo kunnen telers bijvoorbeeld aan naburige boeren een overschot van plantuien aanbieden of teelttechnische vragen stellen. Een goed netwerk komt altijd van pas en levert nieuwe kansen op in de markt want die zijn er altijd, hoe slecht de uienmarkt ook is."

De smartphone gebruiker kan op de landkaart van de app zien waar hij zich bevindt. De app kan ook de route laten zien naar het bedrijf waar de gebruiker in is geïnteresseerd. Ook is het mogelijk om te filteren in de zoekopdracht door bijvoorbeeld specifiek te zoeken naar telers met rode zaaiuien. "Nieuwe opties die we binnenkort toevoegen naar aanleiding van reacties van gebruikers is dat telers ook een periode aangeven waarin ze het aanbod willen plaatsen. Dat geeft richting een inkoper ook beter weer hoe graag een teler op dat moment zaken wil doen", legt Wim uit.

Onion Today is een maand lang gratis uit te proberen. Daarna geldt een basistarief van 6 euro per maand. Voor 12 euro per maand kan men onbeperkt aanbod van uien plaatsen en bekijken. Op de vraag of uitbreiding naar bijvoorbeeld Potato Today een optie is, antwoordt Wim: "Er liggen met dit platform zeker kansen voor uitbreiding naar andere productgroepen of voor een internationale expansie. Maar je kunt niet alles tegelijk en voorlopig werken we er keihard aan om Onion Today verder uit te rollen. En eerlijk gezegd ben ik er best wel trots op wat we in een paar maanden tijd al hebben bereikt."

Voor meer informatie:
Wim Menu
Onion Today
Groenendijk 92
4587 CX Kloosterzande
Mob: +31 6 2237 8492
www.oniontoday.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven