Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Koeweitse boerenbond eist antwoorden over uientekort

De voorzitter van de Kuwait Farmers Union, Barrak Fand Al-Sabeeh, zei dat het recente uientekort is veroorzaakt door een aantal invloedrijke personen. Hij drong er bij het departement voor consumentenbescherming op aan om de kwestie te onderzoeken. Alleen zo kunnen diegenen geïdentificeerd worden die de crisis hebben veroorzaakt door opgeslagen uien achter te houden met de bedoeling om de prijzen op te drijven.

Volgens Sabeeh is het onterecht om Koeweitse telers van de Public Authority for Agricultural Affairs and Fish Resources (PAAAFR) verantwoordelijk te stellen voor het probleem. Hij merkte op dat beide partijen eindeloos hun best deden om zekerheid in de voedselvoorziening te creëren. Hij voegde eraan toe dat Koeweitse telers vaak geen uien planten omdat het zes maanden duurt voor ze geoogst kunnen worden, terwijl de overheid hen niet subsidieert om eventuele verliezen te dekken. "Daarom planten de meeste telers gewassen die snel kunnen worden geoogst, zodat ze hun leningen af kunnen lossen," benadrukte hij. Leningen moeten iedere twee jaar worden afbetaald om te voorkomen dat er nog eens 5,2 procent rente bovenop komt.

Sabeeh voegde hieraan toe dat veel telers van plan zijn hun bedrijven te verkopen, terwijl anderen extreem hard moeten werken om vervolgens hun gewassen op de lokale markt tegen de laagste prijzen van de hand te zien gaan. Hij riep ook op tot het beschermen van Koeweitse telers door de hoeveelheid importproducten te beperken in plaats van de markt ermee te overspoelen. Dat laatste resulteert volgens hem in situaties waarbij lokale producten worden verkocht voor bijvoorbeeld 10 stuks per doos voor 3 eurocent, terwijl de lege doos zelf al 40-45 fils (11 à 13 eurocent) kost.

"We moeten de invoer op zijn minst coördineren met lokale productie en alleen importeren als een gewas niet lokaal beschikbaar is," stelde hij voor.

Sabeeh benadrukte dat Koeweitse telers in staat zijn allerlei soorten groenten te telen voor de lokale markt als er constant water en elektriciteit geleverd kan worden. Hij merkte ook op dat er geschikte opslag nodig is om lokaal geteelde uien, knoflook, aardappelen en rode bieten in te bewaren.

Bron: kuwaittimes.net
Publicatiedatum: