Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Prijs voor scriptie over organische stof in Zeeuwse akkers
Vrijdag 24 november 2017 heeft Christiaan Maljaars voor zijn afstudeerscriptie over de ontwikkeling van organische stof in Zeeuwse akkers de Hissinkprijs van de Nederlandse Bodemkundige Vereniging (NBV) in ontvangst genomen. Maljaars schreef de scriptie in opdracht van Eurofins Agro in het kader van zijn opleiding Tuin en Akkerbouw aan Aeres Hogeschool in Dronten. De prijs werd uitgereikt door vicevoorzitter van de NBV Dr. Joke van Wensem op de Themadag Organische stof in de Bodem.
Organische stof
Eurofins Agro krijgt al jaren vragen over het verloop van organische stof in de Nederlandse bodem. Eerder werd – met hulp van het databestand van Eurofins Agro - een studie gedaan naar het verloop van het organische stofgehalte op Nederlandse landbouwgronden. Hiermee kon het gemiddelde verloop van organische stof in de bodem gedurende de periode 1974 - 2017 op een rij worden gezet. Dat resulteerde in twee vervolgvragen:
Kan er naar een langere periode worden gekeken?
Kan er meer gefocust worden op perceelniveau?
Om deze vragen beantwoord te krijgen, riep Eurofins Agro haar klanten op om oude grondverslagen (van nog in gebruik zijnde percelen) in te sturen. Dat leverde veel respons en zo werd een databestand gecreëerd van percelen waarvan ook grondonderzoek ouder dan 1974 aanwezig is. Het oudste verslag dateerde uit 1934 en langste reeks betreft de periode 1945-heden.
Organische stof balans
De beschikbare data waren de basis voor de afstudeerscriptie van Christiaan Maljaars. In zijn studie beperkte hij zich tot het verloop van organische stof van percelen in Zeeland. Uit de analyse van de data van de Zeeuwse akkers bleek dat het merendeel van de percelen een dalende tendens in organische stof-gehalte liet zien. Een ander deel toonde echter een hogere en stijgende tendens. Maljaars heeft vervolgens negen akkerbouwers bezocht en hen gevraagd naar onder andere het management van de bodem.
Uit deze studie bleek dat alle telers die een positieve organische stof-balans hebben, dat na verloop van jaren ook terug zien in een stijging van hun organische stof-gehalte en omgekeerd. Maljaars adviseert daarom om grondonderzoek te benutten voor monitoringdoeleinden en een organische stof-balans op te stellen met een adviseur. Hij benadrukt ook het belang van voldoende ruimte voor de aanvoer van organische stof. Organische stof heeft immers een groot aantal nuttige functies in de bodem. Naast stikstof en zwavellevering zijn dat onder andere vochtbindend vermogen, verbeteren bewerkbaarheid grond en weerbaarheid.