Grote opkomst ledenvergadering uiencomité GroentenFruit Huis
Gijsbrecht Gunter
De verwachtingen voor het komende seizoen werden door Gijsbrecht kort geschetst: "6% meer areaal, wisselende opbrengsten en een kwaliteit die oplettendheid vraagt van ons allemaal. Anderzijds steeds weer exportrecords, nieuwe bestemmingen en een concurrerende prijs. De weekexport zal zo'n 24.000 ton per week moeten bedragen dit seizoen. Momenteel ligt die op 27.200 ton per week (t/m wk. 46 490.000 ton). Maar zoals ieder seizoen zal er na februari met een totaal andere markt rekening gehouden moet worden. Oplettendheid is dan belangrijk!"
Klik hier voor de fotoreportage van de ledenvergadering
Na deze woorden kwam Gijsbrecht terug op zijn SIK. Als drie kernwoorden noemde hij: Samenwerking; Integriteit en Kwaliteit. De samenwerking in de sector bestond dit jaar in de gezamenlijke aanpak van het MH dossier. Het kwaliteitsonderzoek Uireka waarbij veel organisaties samenwerken op specifieke thema's zoals onderzoeken naar gebruikswaarde uienrassen, gezondheid van plantgoed, opbrengst en kwaliteit in relatie tot oogsttijdstip, interactie tussen stikstofgift, rassenkeuze maar ook oorzaken van scheurkontjes en de samenwerking om markten open te maken en te houden. Volgende week hoopt een Chinese delegatie van de overheid Nederland te bezoeken waarbij de uiensector niet overgeslagen wordt. Maar denk ook aan de gezamenlijke aanpak voor export naar Indonesië, Panama en Colombia. De samenwerking voor de inbreng voor de wekelijkse beursnoteringen werd genoemd: 280.000 ton werd ingebracht in 1.274 transacties. Volgens de voorzitter zijn deze voorbeelden een inspiratie om nog meer samen te doen.
Groepsfoto. Klik hier voor de uitvergroting
Samen doen is volgens hem ook het bouwen aan relaties. "Relaties waarbij expertise wordt gebundeld heeft een duurzame toekomst. Uien blijven slechts een onderdeel van een totaal bouwplan die vervolgens via een sterk gespecialiseerde keten jaarrond hun weg vinden naar verschillende bestemmingen. Op korte termijn zijn er twee gezamenlijke uitdagingen. Ten eerste diversificatie door het openen van nieuwe markten, met name in de tweede helft van het seizoen. Ten tweede het onderscheiden op kwaliteit en nichemarkten in plaats van puur op kwantiteit en kostprijsreductie te focussen. Het is goed dat er wordt nagedacht over hoe er nog sneller en goedkoper uien in een oranje baaltje kunnen worden gestopt, maar het is een veel interessantere vraag hoe dat beter en onderscheidend kan."
De initiatieven die genomen werden om onderscheidend te werken, zijn de verschillende kleuren uien, verpakkingen of local-for-local markten. Andere voorbeelden van vernieuwing werden door de voorzitter genoemd: "Jaarrond verse uien uit de kas voor een euro per kilo" of andere thema's waarmee de Hollandse ui zich onderscheidt zoals kleur- en smaakstoffen, vezels, drogestofgehalte en gezondheidsbevorderende componenten. Individuele uienrassen zouden zich nog veel meer kunnen onderscheiden waarbij de productspecifieke kenmerken ook door de handel moeten worden benut.
De Noteerders worden bedankt. Vlnr: Wilco van den Berg, Ger van Burik (Groenten Fruit Huis, Wim Waterman, Jan Boone, Boudewijn, Lennart Moerdijk
De I in SIK is van integriteit. Integer in de handel; zeggen wat je doet maar doe je ook wat je zegt? De vraag wordt gesteld of de Hollandse uiensector betrouwbaarheid of integriteit kan blijven uitdragen. De K inn SIK staat voor kwaliteit. Gijsbrecht: "Meer focus op kwantiteit dan kwaliteit is in alle sectoren een valkuil. Sleutelen aan je kostprijs is blijkbaar voor velen aantrekkelijker dan werken aan een onderscheidend product op een hoger prijsniveau of het creëren van nichemarkten."
De schaalvergroting zet ook in de landbouw door. Nu worden uien al geteeld op 30 tot 40 hectare. Uien zullen in de toekomst ook meer uit het buitenland worden geïmporteerd waarbij de logistieke functie op het gebied van verwerking als export steeds belangrijker wordt. "Als in 2050 er een kleine 10 miljard mondjes worden gevoed met een gemiddelde consumptie van 15 kilo per hoofd van de bevolking per jaar, zal de productie moeten moeten verdubbelen tot zo'n 150 miljoen ton. Er is dus op zich voldoende afzetperspectief, echter de vraag is of het allemaal Hollandse uien zijn die Nederland zal leveren om aan deze groeiende vraag te voldoen. Met zo'n 300.000 hectare beschikbare Hollandse zeeklei waarvan zeker 10 procent ongeschikt is voor uienteelt vanwege bodemziekten of anderszins, ligt het maximale areaal met een teeltwissel van 1 op 6 tot 8 op 35.000 tot 45.000 hectare. Met het huidige areaal 1e- en 2e jaars plant- en zaaiuien, sjalotten en andere alliumsoorten gaat de sector in die richting."
In zijn afsluiting benoemde de voorzitter in de hoop dat er wat Sikken verdwijnen in het gezamenlijke doel: De Hollandse ui als Nationale exportheld naar een hoger kwaliteitsniveau brengen en daar hebben we iedereen voor nodig!"
Vervolgens hield Chris de Visser nog een toelichting op het kwaliteitsonderzoekproject Ui-reka, gaf Cor Pierik van CBS een toelichting op de landbouwtelling en werden de uienhandelaren nog even op hun samenwerking getest met een ludieke afsluiting. En zo vielen alle puzzelstukjes toch weer op zijn plaats.
Klik hier voor de fotoreportage van de ledenvergadering
Bron: Andries Gunter