ENGIE installeert mega-condensdroger

In Nederland worden 1,5 miljoen ton uien verbouwd. Omdat deze na de oogst niet allemaal tegelijk afgezet kunnen worden, slaan de telers ze op in loodsen. Om de uien te kunnen bewaren, moeten ze na de oogst gedroogd worden. Marcel Bennink: "Dit wordt gedaan door deze droog te blazen met buitenlucht. De buienlucht is door klimaatveranderingen echter vaak te nat, te warm, of te koud waardoor het drogen niet snel genoeg gaat. Om dit op lossen, wordt de lucht daarom verwarmd met gaskachels. Ook dit is niet ideaal want gas is duur en tijdens de verbrandingsproces van gas komt er water vrij waardoor het drogen wordt vertraagd."

Hij vervolgt: "Dit moet anders kunnen, dachten wij bij ENGIE Refrigeration. Met onze ervaring uit andere branches hebben wij dit jaar een mega condensdroger geïnstalleerd bij een teler in Biddinghuizen. De resultaten zijn ongekend. De installatie kan per dag 24.000 liter water afvoeren waardoor de 3.000 ton uien twee keer zo snel droog waren en de kwaliteit behouden blijft. De warmtepomp in het systeem verbruikt enkel elektriciteit waardoor de energiekosten 80% lager zijn. Tevens komt de investering in aanmerking voor EIA van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)."

Voor meer informatie: www.condensdrogen.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.