Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bontheid perceel voortaan op analyseverslag

Binnen een perceel zijn er vaak grote verschillen in groei en opbrengst. Soms zijn deze verschillen met het blote oog zichtbaar, maar vaak ook niet. Klanten van Eurofins Agro krijgen voortaan op het analyseverslag van BemestingsWijzer een BodemScoutplaatje. Hiermee kunnen zij de verschillen binnen hun percelen tot in detail zien. Dit biedt kansen om de eerste stappen richting precisie landbouw te zetten. 
 
BodemScout is voortaan een vast onderdeel van het analyseverslag. De beelden brengen de groeiverschillen binnen een perceel nauwkeurig in kaart op basis van negen jaar satellietbeelden. De satellietopnames zijn gemaakt tijdens het groeiseizoen, bij voorkeur in de periode juni t/m augustus.
 
Handvatten voor vervolgonderzoek 
"De satelliet maakt in feiten een 'foto' van het gewas", vertelt Arjan Reijneveld, productmanager Eurofins Agro. "Doordat de satellietbeelden van negen jaar over elkaar heen worden gelegd, zijn de verschillen van structurele aard te zien. De jaarlijkse effecten, bijvoorbeeld veroorzaakt door het weer, zijn er zo uit gefilterd. BodemScout geeft daarmee inzicht in de structurele variatie in het perceel en toont de locaties aan in het perceel waar het gewas achterblijft of juist voorloopt in groei." Volgens Reijneveld geeft het plaatje bovendien belangrijke handvatten voor nauwkeurig vervolgonderzoek: "Waardoor worden deze problemen veroorzaakt? Is er sprake van een structuurprobleem, zoals bodemverdichting? Is er sprake van een tekort of juist overmaat van nutriĆ«nten? Zijn er aaltjes? Of heeft het gewas last van een ziekte?" 
 
Meer of minder dan gemiddelde 
In BodemScout wordt elk perceel onderverdeeld in vakken van 10 x 10 meter. Ieder jaar wordt op basis van de gewasgroei de afwijking van de gemiddelde groei bepaald in dat perceel. Deze wordt daarna over negen jaar uitgedrukt in een getal. Door deze afwijkingen over de periode samen te vatten, toont BodemScout de plekken waar altijd meer of minder gewasgroei is. "BodemScout is een aanwinst voor precisielandbouw," stelt Reijneveld. "Telers kunnen zelf eenvoudig ook van ieder jaar een satellietbeeld bekijken waarin met kleurverschillen wordt aangegeven of het gewas er op specifieke plekken in het perceel slechter of beter bijstaat."

Voor ieder gewas 
Het type gewas dat op een perceel staat, is niet van invloed voor het resultaat in BodemScout. Doordat specifiek wordt gekeken naar de gemiddelde gewasgroei en de afwijkingen daarop in het perceel, kan de informatie gemakkelijk met elkaar vergeleken worden. Door het gewas heen 'kijkt' BodemScout naar de bodem. Ook voor veehouders die mais en gras verbouwen is de bontheid van een perceel relevant en dus hebben ook zij voordeel bij het BodemScout-plaatje. Veel telers bespreken de resultaten met hun loonwerker en of adviseur en maken zo een keuze voor optimalisatie van de bodem via bijvoorbeeld bekalking en compostaanvoer. 
 

Publicatiedatum: