Italië: Uienmarkt klimt uit het dal

Na slechte tijden voor de uienmarkt zijn de vooruitzichten gelukkig weer wat positiever. De Italiaanse uienoogst stelde niet veel voor, maar in landen zoals Spanje was de situatie nog slechter en ook in Noord-Europa was de productie verre van bevredigend.


Archieffoto

"De situatie is sterk aan het veranderen. Ik zou zelfs zeggen ten val gebracht in vergelijking met anderhalve maand geleden. Tot aan november kregen we schandalige prijzen voor onze uien. Ik heb het dan over 30 cent voor een zak van 10 kilo witte uiten. Vanaf december zijn de prijzen langzaam gaan stijgen. Ik verkoop het dan ook voor niet minder dan 50 cent", zegt een teler uit Bologna.


Archieffoto

Alles draait om de kwaliteit. Afgelopen zomer waren de temperaturen erg hoog en veel producten zijn geel geworden. Degene die het geluk hadden dat de uien voor de hitte waren geoogst, kunnen rekenen op een uitstekend product. Dat is waar het om draait en er wordt goed voor betaald.

"Alles gaat naar het buitenland en voorheen had ik mijn product nooit in Spanje kunnen verkopen want daar hebben ze over het algemeen een overvloed aan uien. Maar ook Arabische landen vragen ons om witte uien van goede kwaliteit, misschien omdat Spanje en Noord-Europese landen niet kunnen voldoen aan de vraag. Om een voorbeeld te noemen: voorheen ging er elke 10 dagen een vrachtwagen naar Polen en nu is dat 3 keer per week," zegt de teler.


Archieffoto

Deze keer dicteren de telers de prijzen en hebben zij het heft in handen, maar dat geldt alleen voor degene die witte uien van goede kwaliteit hebben.

De rode uien daarentegen worden verkocht tegen hoge prijzen, maar dat is een afzonderlijke markt. Ook de gele uien doen het redelijk goed met prijzen die bevredigend zijn.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven