Rottende uien door weersomstandigheden

De onderstaande foto's zijn genomen door een uienhandelaar uit het Italiaanse Reggio Emilio. Hij heeft tientallen tonnen ui weg moeten gooien omdat ze de opslagfaciliteit letterlijk afbraken. Er is niet afgeweken van het protocol dat al jaren in acht wordt genomen en het probleem moet dan ook worden gezocht in de grondstof.


Onder de bakken zie je de exsudaten van de uien die ontrafelen

"Dit hebben we nog nooit eerder gezien en de schade is groot. We zien dat het product dat vanaf eind juli werd geoogst opeens niet goed meer is. De bakken verliezen water en de uien vallen uiteen. Dat is ondenkbaar," zegt de teleurgestelde handelaar.


Dit is wat er in de bakken ligt

In de praktijk komt het erop neer dat het product al een aantal weken niet is verkocht. Ten tijde van de oogst was de temperatuur een lange periode boven de en 40 °C en sommige soorten zoals de Borettana en enkele witte uien zijn hier gevoelig voor.


Rotte uien

Naast de handelaren verdienen ook de telers geen inkomen. De uien zijn gaan rotten en dat is niet te wijten aan de huidige temperaturen, maar aan de oorsprong van de kwaliteit van het product.

De uien die zijn geoogst in de periode tussen 20 en 25 juli hebben niet te lijden onder deze tragedie. Het is een goed jaar voor degene die een late oogst en vroege oogst hadden. De prijzen hiervan zijn goed en de kwaliteit is uitstekend.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven