Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Monument voor absurditeit en verspilling"

Spanje: uien per stuk in plastic verpakt?

Kan een ui je aan het huilen maken zonder dat je hem zelfs maar aanraakt? Een foto die rondgaat op sociale media laat zien dat er in ieder geval verdrietige gevoelens mee kunnen worden opgewekt. Het gaat om een foto van een volledige ui die, ondanks dat de schil er nog omheen zit, verkocht wordt in een plastic bakje met het bijbehorende folie eroverheen.
 
De foto werd een paar dagen geleden gepubliceerd op het Facebook account van de blog De Gaia-hypothese. De foto is bijna 4300 keer gedeeld en is ook op Twitter opgedoken. De milieudeskundige Andreu Escrivà deelde hem op zijn account en schreef: "Bedankt voor dit monument voor absurditeit en verspilling". Hier werd de foto door 3200 gebruikers gedeeld.




Volgens Isabel Vicente, schrijfster van de blog, werd de foto een tijd geleden genomen in een Carrefour Express in Salamanca. Een paar dagen geleden liep ze door dezelfde supermarkt en kon ze bevestigen (en fotograferen) dat de uien nog steeds op deze manier verkocht worden.

 
De frustratie die het gaf om zoveel plastic aan te treffen in de verkoop van voedingsmiddelen zette de blogster van milieukwesties er recent toe aan om een campagne op te zetten "die de aandacht trekt van consumenten".
Het geval van de ui is slechts een van vele voorbeelden, aanwezig in de meerderheid van de grote supermarkten. Deze voorbeelden verzamelt ze onder de markering 'Het fruit moet naakt', een initiatief dat ze samen met Patricia Reina en Fernando Gómez, van de blog 'Leven zonder plastic', promoot.
 
"Ik heb ook een in een plastic bakje verpakt bosje peterselie gezien, aubergines die per stuk verpakt waren...het zijn totaal overbodige verpakkingen, want de schil van fruit en groenten beschermt al voldoende", benadrukt Isabel Vicente. In lijn hiermee vragen Reina en Gómez zich af: Heeft het enig nut om mandarijnen, sinaasappels, bananen en dergelijken in piepschuim bakjes te verpakken?"
 
Vicente vindt dat consumenten zouden moeten vermijden zulke artikelen te kopen, als een "eerste stap om dit soort acties te beteugelen".
Vanuit 'Leven zonder plastic' herinneren ze eraan dat "onze consumptiestijl een brute impact op onze planeet heeft [...] We beseffen niet dat we een bijna onvernietigbaar materiaal gebruiken als iets om te gebruiken en dan weg te gooien".
 

Compleet artikel op huffingtonpost.es
Publicatiedatum: