Nieuwe en potentiële uienrassen

Afgelopen week heeft het verkoopteam Benelux van Bejo en De Groot en Slot tijdens de uitstalling van het uienassortiment in de nieuwe veredelingshal kunnen zien waar de veredeling afgelopen jaren intensief aan heeft gewerkt. Niet alleen het Rijnsburger assortiment was te bewonderen, maar ook de bewaarrassen van het Spaanse en Amerikaanse assortiment werden getoond.De afdeling veredeling is dagelijks bezig om de rassen te optimaliseren. Bij het veredelen van een nieuw ras wordt er o.a. gekeken naar opbrengst, kwaliteit en vroegheid. Maar er wordt ook duidelijk ingezet op resistentie. Bijvoorbeeld een ras met verhoogde fusarium tolerantie dat ook zeer geschikt is voor de langere bewaring.

Afgelopen oogst was nat, waardoor de bewaring een flinke uitdaging was. Daarom is juist nu de bewaarbaarheid van rassen goed te beoordelen. Naast het bestaande commerciële assortiment waren ook nieuwe kruisingen en potentiële nieuwe rassen te zien. Om de rassen goed te kunnen vergelijken, liggen ze tussen andere rassen uit de markt.

Spaans/Amerikaans assortiment
Normaal zijn de vroege Spaanse rassen eind september of begin oktober al verkocht op de verse consumptiemarkt. Toch liggen er een paar potentiële kanshebbers bij die wel bewaarbaar zijn en voldoen aan de eisen van de lokale markt, waarbij de uien voldoende ringen hebben ten opzichte van de standaardrassen in de markt.

Het Spaans/Amerikaans assortiment richt zich meer op de bewaring. De teeltgebieden voor deze uien liggen voornamelijk in het Noord-Centrale deel van de Verenigde Staten, Centraal Europa, Rusland en China. Het assortiment voor dit gebied is dan ook zeer groot met sterke eigenschappen als krachtig loof, opbrengst en bewaarbaarheid. Bejo/DGS heeft hierin door deze zeer sterke eigenschappen, het grootste marktaandeel.

In het Amerikaanse assortiment zitten de populaire rassen zoals Talon en Gunnison. De rassen Powell en Restora zijn rassen met meeldauwresistentie. Vooral in Frankrijk zijn deze rassen zeer gewild bij telers. Daar is men vooruitstrevender als het gaat om de eisen met betrekking tot residuen die door supermarkten worden gehanteerd.

Rijnsburgers
Dit assortiment wordt geteeld in West-Europa en kenmerkt zich door hoge opbrengsten én lange bewaarbaarheid. Hierdoor hebben de huidkwaliteit en hardheid bij de veredelaars zeer veel aandacht. Rassen met een mate van fusarium resistentie, zoals Hysky, zijn volop in ontwikkeling. Een nieuw potentieel ras, BGS 353, is voor de toekomst een goede aanvulling op dit assortiment. Het is nog wel even wachten totdat deze commercieel beschikbaar wordt. Hyroad is een nieuwkomer en doet het heel goed. Dit ras is minder spruitgevoelig in de lange bewaring. Het zeer lang bewaarbare ras Hyfive laat zich ook van de goede kant zien en is een zeer sterk ras. Hylander is meeldauwresistent en wordt daarom voornamelijk in de biologische teelt gebruikt. De vraag naar dit ras neemt steeds meer toe. Daarom is een uitbreiding van dit type rassen, vergelijkbaar met Hylander maar dan iets vroeger, meer dan welkom. Redlander is het enige rode ras met meeldauwresistentie. Een uniek ras in een groot assortiment! Voor volgend teeltseizoen hopen we genoeg zaad van deze nieuwe veelbelovende rassen te hebben om commerciële proeven te doen. Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op met het verkoopteam van De Groot en Slot.


Voor meer informatie
De Groot en Slot
Postbus 28
1720 AA Broek op Langedijk
T 0226 33 12 00
F 0226 33 12 12
info@degrootenslot.nl
www.degrootenslot.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven