Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plaatsspecifiek uien bespuiten voor mooier gewas

Akkerbouwbedrijf Sturm in Ens in de Noordoostpolder heeft woensdagavond 2 mei een eerste perceel uien variabel bespoten met een bodemherbicide.De dosering van het middel Stomp 400 SC is gebaseerd op de zwaarte van de grond. Of meer concreet: op het percentage lutum. Hoe lichter de grond, hoe lager de dosering van het middel.



Resultaten bodemscan
Uit een bodemscan dit voorjaar blijkt dat er een verschil in afslibbaarheid tussen de zwaarste en de lichtste plek in het 7 hectare grote perceel van 13% is. Het percentage organische stof is overal op het perceel nagenoeg gelijk; het varieert tussen 2,0 en 2,1.Startpunten voor de variatie waren de vaste dosering van 0,7 liter per hectare, die Sturm normaal gesproken hanteert, en een variatie in die dosering van 20%. Dat komt dan neer op een variatie tussen 0,7 en 0,56 liter per hectare.
"Die 0,7 die wij altijd al toepassen is op zich al aan de lage kant", licht Koos Sturm toe. "Het normale advies is 1 liter per hectare. Met nu tot maximaal onder de 0,7 te gaan zitten, zoeken we de grens op. Met hoe weinig kun je op de lichtste plekken toe?"

In het geval dat 0,56 liter per hectare te laag zou zijn, is er in de ogen van Sturm nog geen man overboord. "We hebben zo nodig bij volgende bespuitingen nog wel correctiemogelijkheden."

Kostenbesparing
Qua kostenbesparing brengt de variabele plaatsspecifieke dosering van Stomp weinig. De kostenbesparing is maar ongeveer € 1,30 per hectare. "Dat is ook niet waar we de winst van verwachten", zegt Sturm. "Ik hoop vooral op minder schade aan de uien, dus een mooier gewas met een hogere opbrengst."

Bron: NPPL
Publicatiedatum: