Jan Franje over dalende uienprijs:

"Boeren beseffen dat het vijf over twaalf is"

Tholen - De prijs van de uien vertoont deze week een neerwaartse trend. "Er zijn gewoon nog te veel uien. Daarnaast loopt de kwaliteit hard terug. De warme dagen van afgelopen maand hebben toch voor de nodige kwaliteitsproblemen gezorgd en dan gaat het hard. De boeren willen nu allemaal verkopen omdat ze zien dat het vijf over twaalf is", constateert Jan Franje van uiensorteer- en pakstation Franje Onions.

Hij herkent zich in de opmerking van zijn collega Adriaan van Belzen van Daily Onions afgelopen week op deze site dat veel telers een worst voorgehouden is. "De beursnotering die wordt gemaakt, is slechts op een paar partijen gebaseerd. Met dat systeem is in mijn optiek iets grondig mis. Boeren hebben lang gedacht dat hun uien tot 15 cent op konden brengen en houden daar veel te veel aan vast. Op dit moment is er naar best wat vraag naar gangbare, maar vooral binnen Europa, maar er is meer aanbod dan vraag, dus ik verwacht dat we zo het seizoen uit zullen hobbelen.""Het bio-seizoen vond ik ook maar moeizaam verlopen, al werd er op het laatst nog aardig aan getrokken door Duitsland. Inmiddels zitten we al enkele weken in de Egyptische importuien. De eerste partijen vertoonden nog wat problemen, maar gelukkig worden ze nu wat huidvaster", zegt Jan.

Ook het nieuwe seizoen voor de boeg kent weer de nodige uitdagingen. "Het wordt droog op het land en dat is toch wel extreem na de natte periode, waardoor we pas laat konden zaaien. Het lijkt wel of we er in het zuiden maar weer bekaaid van afkomen. In de polders was men al veel eerder klaar en heeft men afgelopen weekend ook nog regen gehad. Wij zijn al aan het beregenen en wachten er met smart op", besluit Jan.

Voor meer informatie:
Jan Franje
Franje Onions
Gawege 10
4414 NB Waarde
0113 501658
info@franjeonions.nl
www.franjeonions.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven