Torenhoge uienprijzen in Turkije

Uien vormen de basis voor veel Turkse gerechten en voor de minderbedeelden kunnen uien met een stuk brood een maaltijd betekenen. Het nieuws dat de prijs van uien huizenhoog is gestegen tot € 1,28 per kg is munitie voor Erdogans oppositie net na de parlementaire en presidentiële verkiezingen van zondag.
 
De linkse oppositiekrant Cumhuriyet plaatste beeldmateriaal van ontevreden consumenten op een openluchtmarkt die met lege handen naar huis keerden omdat de prijzen te hoog lagen.
 
Het Turkse investerings- en marketingbureau schetst een heel ander plaatje en zet Turkije nog altijd tussen de top vijf wereldtelers in 2023. Tuinbouw verschaft aan een vijfde van de bevolking werk en Turkije produceert mondiaal ongeveer 3% van de uien. 

Volgens al-monitor.com blijft de reden van de enorme prijsstijging van uien (die sinds vorig jaar verdubbeld is) onbekend. De regering hint erop dat de telers niet alle uien op de markt brengen om de prijzen op te drijven. Andere bronnen suggereren dat de piek weer eens een plan is van vijandige buitenlandse machten om president Recep Tayyip Erdogan uit het zadel te wippen.
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven