Jan Brand, Brand Groenten & Fruit

Droogte: Minder producten, meer werk, hogere prijzen

Tholen - "Vanwege de droogte zijn veel gewassen momenteel niet goed voorradig of is het kwaliteitsniveau matig! Dit kan, gaat en zal invloed hebben op prijzen voor u als consument! Uiteraard doen en blijven wij ons best doen om de beste kwaliteit voor de juiste prijs aan te bieden", meldt Jan Brand van Brand Groente & Fruit op de socials. "We hebben vooral problemen met brandschade op aardbeien, dat wordt veroorzaakt door het beregenen. Een goede smakelijke aardbei kost daarom wat extra. Gelukkig zijn de problemen door de droogte landelijk bekend gemaakt. Klanten zijn daardoor best bereid wat meer te betalen."


Jan Brand en zijn compagnon

Maar het is momenteel niet alleen moeilijk in aardbeien, de droge junimaand laat zijn sporen na in heel de handel na. Jan: "Juni is van oudsher de regenmaand zodat je in de zomermaanden juli en augustus kan genieten van lekkere bramen, frambozen en aardbeien maar die zijn er nu een stuk minder. Ook in groenten merken we teruggang van product: bloemkool, sla en seizoensgroenten als kapucijners zijn niet voldoende gegroeid."

Hoewel het alarmerend klinkt, hoeven de alarmbellen niet af te gaan. "Ik kan nog altijd een breed assortiment bieden. We leven natuurlijk in een land van plenty. We hebben een land met een rijke teelt en zijn kwalitatief een van de beste landen ter wereld. Maar groothandels kopen ook volop in het buitenland in, helaas is de kwaliteit daarvan vaak minder. Er is geen nood maar het is wel een tandje minder."

Het mooie weer heeft ook invloed op de vraag. "Er is een spreekwoord: vrouwen bloot handel dood, dat gaat nu ook op. De mensen liggen op de stranden en doen in de vroege ochtend of late namiddag hun boodschappen. We hebben eigenlijk een soort tropenrooster." Verder heeft de warmte ook zijn invloed op de producten. "Je kunt de mooiste en sterkste aardbei neerleggen, maar die redt het ook op den duur niet in de hitte. Je hebt er meer werk aan om je producten in conditie te houden. Ik kan minder uitstallen, zoveel mogelijk product houden we gedurende de dag gekoeld."

Voor de markthandelaar zelf is het weer geen issue. "Als iemand weet wat het straatleven is, ben ik het wel. Vorige maand werd ik 50. Ik sta vanaf mijn 17e permanent op de markt, op mijn 12e hielp ik mijn vader al met het venten in de straat. Tijdens deze warme dagen zorg ik ervoor dat er zo min mogelijk temperatuurwisselingen zijn. Ik drink bijvoorbeeld geen ijskoud water. Je ervaart het wel als lekker maar geeft je lichaam juist een klap."


Voor meer informatie:
Brand Groente & Fruit
Frederik Hendriklaan 228c
Scheveningen
Mob: 06 43018820
jantjebrand@ziggo.nl
@Brand groente & fruit

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven