Autoriteiten Turkije bemoeilijken import

Turkse autoriteiten vragen aan Nederlandse bedrijven - tegen de afspraken in - om een oorsprongsbewijs als zij goederen naar het land willen exporteren. Dat meldden diverse bedrijven deze week bij onze ledenservice.
 
Turkije vormt samen met de Europese Unie een douane-unie. Om goederen naar Turkije te exporteren, is volgens de onderlinge afspraken alleen een ATR-document nodig. Dit document geeft informatie over de herkomst van de goederen en zorgt er ook voor dat er in Turkije geen invoerrechten worden geheven. Toch geven veel Nederlandse exporteurs nu aan dat de Turkse douane bij de inklaring in het land naast het ATR-document ook om een officieel oorsprongsbewijs vraagt.
 
Aangekaart
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze nieuwe gang van zaken bevestigd en laat weten dat de kwestie bij de Europese Commissie bekend is en nauwlettend wordt gevolgd. Ook de EU-delegatie in Turkije heeft deze vorm van handelsbelemmering al aangekaart. Helaas is er momenteel nog geen oplossing in zicht. Onduidelijk is op dit moment ook nog of de eis wellicht beperkt is tot bepaalde productgroepen.
 
Bron: Evofenedex

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven