Autoriteiten Turkije bemoeilijken import

Turkse autoriteiten vragen aan Nederlandse bedrijven - tegen de afspraken in - om een oorsprongsbewijs als zij goederen naar het land willen exporteren. Dat meldden diverse bedrijven deze week bij onze ledenservice.

Turkije vormt samen met de Europese Unie een douane-unie. Om goederen naar Turkije te exporteren, is volgens de onderlinge afspraken alleen een ATR-document nodig. Dit document geeft informatie over de herkomst van de goederen en zorgt er ook voor dat er in Turkije geen invoerrechten worden geheven. Toch geven veel Nederlandse exporteurs nu aan dat de Turkse douane bij de inklaring in het land naast het ATR-document ook om een officieel oorsprongsbewijs vraagt.

Aangekaart
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze nieuwe gang van zaken bevestigd en laat weten dat de kwestie bij de Europese Commissie bekend is en nauwlettend wordt gevolgd. Ook de EU-delegatie in Turkije heeft deze vorm van handelsbelemmering al aangekaart. Helaas is er momenteel nog geen oplossing in zicht. Onduidelijk is op dit moment ook nog of de eis wellicht beperkt is tot bepaalde productgroepen.

Bron: Evofenedex

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Ik volg de Turkse media.

Ik vermoed dat Turkije bewust deze handels belemmering creëert.

Het past niet in het geest van de douane unie natuurlijk. Maar laten we ook kijken wat Europa doet wat niet past binnen de geest van de douane unie.

-- eis van visa van Turkse zaken mannen. Gevolg Turkse zaken mannen kunnen binnen de douane unie hun producten niet verkopen.

-- Turkse vracht wagens moeten minimaal dagen lang voor de EU grenzen wachten.

-- Turkse vrachtwagens mogen vaak niet in Eu rijden waardoor dichtbij de grens overdracht van vracht moet plaats vinden met een Eu vracht wagen.

Er zijn nog talloze allerlei belemmeringen tegen Turkde producten die niet door de beugel kunnen.

Een van de belemmeringen is bv de handels overeenkomst tussen Eu en Usa waarbij Turkije benadeeld wordt omdat Usa producten via Eu verkocht kunnen worden in Turkije maar niet andersom Etc. ...

Het beste is eigenlijk dat Turkije of volledig en binnen 1 jaar integreert met de douane unie zonder belemmering of... Turkije stapt uit de douane unie. Misschien zou dat beter zijn.
Mehmet , Amstersm - 2018/07/15 09:56:41.000© UienNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven