Hittegolf Europa leidt tot verhoogde prijzen aardappelen en uien in Suriname

Het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) maakt in een persbericht bekend, dat als gevolg van een aanhoudende hittegolf in Europa, de prijzen van de importgoederen van voornamelijk aardappelen en uien, een steeds stijgende lijn blijven vertonen.
 
"De aanhoudende droogte in Europa resulteert in een schaarste van onder andere aardappelen en uien. Dit maakt dat de prijzen van deze producten, in de afgelopen weken flink zijn gestegen. Het is de verwachting dat de stijgende lijn in de komende drie maanden zal aanhouden.
 
Een zak aardappelen nog geen kilo, foto HI en T
 
Het ministerie houdt de ontwikkelingen op de Europese markt nauwlettend in de gaten en in het kader van het stimuleren van de eigen productie zal in samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) maatregelen worden getroffen om de lokale markt te voorzien en te verzekeren van de beschikbaarheid van de basisgoederen.
 
De Economische Controledienst (ECD) voert ondanks de schaarse middelen maandelijkse acties met betrekking tot de prijscontrole in de winkels alsook bij de groothandelaren en importeurs. Er zijn vooralsnog geen noemenswaardige verschillen in prijzen bij de importeurs en de detailhandel geconstateerd, die duiden op moedwillige prijsopdrijving.
 
De ECD zal gezien de omstandigheden de situatie in de winkels nauwlettend in de gaten houden. De gemeenschap wordt gevraagd om bij vermoeden van prijsopdrijving de COZA-app van het ministerie te gebruiken om dit te melden. De ECD zal elke melding onderzoeken. Vermeldenswaard is dat niet elke prijsverhoging, een prijsopdrijving betreft.
 
De regering betreurt het dat individuen berichten hebben verspreid als zouden de stijging van de prijzen te maken hebben met de aangekondigde maatregelen van de regering over salarisverhoging van de ambtenaren. Deze berichten dienen te worden gezocht in de sfeer van paniekzaaierij en onruststokerij", aldus HI en T via het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.