Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Panama: blijvend verzet tegen import Nederlandse uien

Minder dan vijftien dagen na de ontmoeting van de president van Panama, Juan Carlos Varela, met telers en veehouders vanwege een reeks petities over onder andere de afwijzing van export, laat een groep Panamese telers zich opnieuw horen. Ze uiten hun ongenoegen over de situatie die de nationale oogst aantast. 
 
De telers van de Acpta (Vereniging van de Gemeenschap van Telers van Tierras Altas) stuurden een brief naar Luis Benavides, de huidige interim-beheerder en nationaal directeur van importnormen voor voedsel van de Panamese Autoriteit voor Voedselveiligheid. In deze brief vroegen ze hem de genomen beslissingen voor het importeren van ui uit Nederland te herroepen. 
 
Volgens Lorenzo Jiménez, directeur van Acpta, eisen ze de annulering van deze besluiten omdat deze de import van ui uit Nederland begunstigen en de risico's vergroten voor de binnenkomst van quarantaineziekten in het land. Ze verzekeren dat het gaat om een risico voor de gezondheid van planten, mensen en de economie van het land.
 
"Nederland is een land dat geen vierkante meter heeft die vrij is van stengelaaltjes, Ditylenchus dpsaci, de quarantaineziekte die wij telers behandelen en waar we over waken zodat hij Panama niet binnenkomt", bevestigt Jiménez.
 
In augustus 2017 voerde Francisco Dalanes, een landbouwdeskundige en expert op het gebied van fytosanitaire thema's die door de telers was ingehuurd, een onderzoek uit. Hierbij ontdekte hij de aanwezigheid van een plaag in de uit Nederland geïmporteerde ui.
 
Dalanes waarschuwde door middel van de lokale media voor de dreiging die de plagen vertegenwoordigen voor de Panamese teelt, de gezondheid en de economie van het land. De plagen zouden namelijk ook de teelt van aardbeien, rijst en andere producten aan kunnen tasten.
 
"Panama is blootgesteld aan de introductie, vestiging en verspreiding van deze plaag. Daarom verzoeken we dat de invoer van verse ui voor menselijke consumptie uit Nederland gestopt wordt", aldus een teler van Tierras Altas.
 
Bron: laestrella.com.pa
Publicatiedatum: