Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tegenvallende Britse oogsten stuwen prijzen op

In het Verenigd Koninkrijk zijn de oogsten van de belangrijkste gewassen als gevolg van de warme zomer dit jaar aanzienlijk kleiner. Telers maken de rekening op en consumenten zullen dieper in de buidel moeten tasten. 
 
Toen er na hittegolven en droogte eindelijk neerslag viel, zorgde deze in sommige regio's voor problemen tijdens de oogst. 
 

Uit de eerste prognose blijkt dat de tarweoogst 25% kleiner zal zijn en die van gewassen zoals aardappelen, uien en wortelen 20%. Hoewel de lagere opbrengsten gecompenseerd zullen worden door hogere prijzen, hebben veel telers ter overbrugging leningen afgesloten omdat ook de kosten van brandstoffen, mest en veevoeder sterk gestegen zijn.

 
Vooral de tarweprijs kent een turbulent verloop met pieken tot 30% in de zomer en dieptepunten nadat de Amerikaanse oogstramingen bekend werden. De prijzen zijn momenteel onzeker vanwege geruchten dat Rusland haar graanexport gaat inperken. 
 
Deze prijsschommelingen hebben telers geraakt. Vorig jaar stegen leningen met €333 miljoen naar €2,1 miljard en naar verwachting zal dit cijfer allen maar verder stijgen. 
 
Ook internationaal zijn de economische vooruitzichten voor telers somber. Duitsland zal de kleinste oogst van de voorbije 15 jaar binnenhalen en Rusland en Oekraïne, respectievelijk de derde en negende tarweproducent wereldwijd, hebben te lijden gehad van extreme hitte en zware regenval wat zijn weerslag heeft gehad op de kwaliteit van de gewassen. 
 
Publicatiedatum: