Laurens Maartens, NBWM:

Goed Brexit-nieuws: Duitsland en VK houden het vaag

De Duitse en Britse regering laten de wens varen om een akkoord te bereiken over hoe de handelsrelatie er op lange termijn uit gaat zien. Hierdoor komt ruimte om op korte termijn de echte probleempunten aan te pakken, aldus Laurens Maartens van de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij.Financiële markten hebben bijna altijd een hekel aan onduidelijkheid. De berichtgeving over de Brexit-onderhandelingen van woensdagmiddag vormt een duidelijke uitzondering op deze regel. Het nieuws dat zowel de Britse als Duitse regering er bewust voor kiezen om de toekomstige relatie vaag te houden, werd met gejuich ontvangen. Het pond veerde binnen enkele minuten met 1% op ten opzichte van de euro. Daarmee werd het volledige verlies van de voorgaande dagen in één klap weggewerkt. Hoe vreemd het ook klinkt: de overeenkomst om in een voorlopig akkoord geen duidelijke afspraken vast te leggen over de toekomstige relatie tussen Europa en Groot-Brittannië betekent een doorbraak in de onderhandelingen.

Vaag is goed
De afgelopen maanden ging veel tijd zitten in het bespreken van hoe de handelsrelatie eruit kon zien. Krijgt Groot-Brittannië volledig toegang tot de Europese markt of zouden er juist hoge hordes opgeworpen worden als statement dat het geen goed idee is om de Europese Unie (EU) de rug toe te keren? Dankzij het afspraak om vaag te blijven over de toekomstige relatie, krijgen beide partijen in de toekomst nog alle tijd om hierover te kibbelen. Hierdoor komt op korte termijn veel tijd vrij om te bespreken hoe meer dringende zaken aangepakt gaan worden. Dat laatste is hard nodig, want op 29 maart 2019 stapt Groot-Brittannië uit de EU.

Brexit-dag
Als er geen voorlopig akkoord ligt voor Brexit-dag, dreigt een heel vervelende situatie te ontstaan. De lopende handelsafspraken zijn dan niet meer geldig, zodat mensen en goederen niet zomaar meer de grens over mogen steken. De kans dat het daadwerkelijk tot zo'n zogeheten harde Brexit komt, is nu een stuk kleiner geworden. Beide partijen krijgen nu alle kans om hierover goede afspraken te maken. Het nieuws geeft bovendien aan dat Europese en Britse onderhandelaars bereid zijn om wat naar elkaar toe te bewegen nu Brexit-dag steeds dichterbij komt.

Opluchting
Een akkoord is overigens minder dichtbij dan de huidige opluchting doet vermoeden. Het belangrijkste struikelblok in de onderhandelingen is nu de positie van Noord-Ierland. Het is niet mogelijk om de grens met Ierland volledig te bewaken. Aan de andere kant voelt de Noord-Ierse DUP-partij er weinig voor om dan maar een soort grens in te stellen tussen het Britse vasteland en Noord-Ierland. Zonder de steun van DUP verliest de Conservatieve Partij de meerderheid in het parlement. Een Britse politieke crisis zou in de aanloop naar de Brexit flink roet in het eten gooien. De partijtop die eind september begint lijkt nu de volgende hobbel te worden op weg naar een voorlopig akkoord – en een nieuwe tussensprint van het pond.

Laurens Maartens (laurens.maartens@nbwm.nl) is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven