Is het tijd voor een fair trade sjalot?

Het aanbod fair trade producten in supermarkten is in 2009 met 70% gestegen. Dat blijkt uit tellingen van Solidaridad en Milieudefensie. Maar een fair trade sjalot is er nog niet. Wordt het daar niet eens tijd voor? De consument leeft bewuster en kiest ook bewuster. De retail haakt daar met zijn aanbod producten op in. Steeds meer producten dragen een label ten teken dat ze ecologisch verantwoord zijn geteeld, dat ze zijn geproduceerd zonder dat er kinderarbeid aan te pas is gekomen of dat de telers een eerlijke prijs hebben bekomen voor de grondstoffen die zij hebben geleverd.Hoe zit dat eigenlijk met de sjalot?

De toenemende belangstelling van de consument voor deze smaakmaker, heeft de teelt in relatief korte tijd een enorme impuls gegeven. Ook de economisch minder ontwikkelde landen hebben zich de teelt heel snel meester gemaakt. Zij hebben vaak fikse investeringen gedaan, in de stellige overtuiging daarmee op langere termijn hun economie een stimulans te geven.

Verzadiging in de vraag

Maar dan... treedt plots verzadiging op. De stijgende curve, die de vraag naar sjalotten sinds jaar en dag typeert, vlakt in 2009 af. De curve die het aanbod van sjalotten in beeld brengt maakt juist een tegengestelde beweging. Als die trend zich doorzet, als vraag naar en aanbod van sjalotten tegen elkaar in gaan groeien, ontstaat dan niet een overschot aan sjalotten? En wie wordt daar de dupe van?

Een fair trade sjalot?

Het lijkt nog te vroeg om deze vragen te kunnen beantwoorden. We weten immers niet in hoeverre de algehele economische recessie de vraag heeft beïnvloed. Misschien herstelt de vraagcurve zich in 2010 weer. Maar doet zij dat niet, moeten we ons dan niet alvast gaan bekommeren om de landen en de mensen die het zwaar gaan krijgen? Landen en mensen die het vaak al zwaar hadden. Moeten we niet al een start maken met het opzetten van een fair trade sjalot?

Antwoorden volgen in de regel altijd op een vraag. Welnu, de vraag kan maar alvast zijn gesteld...

Bron: sjalot.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven