Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

DCA koppelt weer aan teeltrendement

Regen, vorst en sneeuw afgewisseld met een aangename zon boven een frisblauwe lucht. Op het vroege voorjaar van 2010 was voor agrarische ondernemers door de wisselende weersomstandigheden in de eerste helft van maart geen strakke planning te maken. Wanneer waren de omstandigheden goed om uien te planten, suikerbieten te zaaien, vroege aardappelen te poten of grasland met mest te injecteren?

Op tijd zaaien en poten geeft een hogere garantie op een goede oogst. Het weer is dus van grote invloed op het teeltrendement. De laatste jaren leren echter dat de extremen in het weer steeds toenemen. Overvloedige neerslag of juist langdurige droogte vormen geen uitzonderingen meer en kunnen zich volgens klimatologen steeds vaker in Nederland gaan voordoen.

Het op de juiste wijze managen van teelten, hangt dus steeds meer af van het
ondernemerschap van de boer en tuinder en hoe hij inspeelt op deze weersextremen. DCAMarkt, het marktinformatie- en risicomanagementbureau in Lelystad, speelt hier op in met het introduceren van DCA Weer. Op de website dcaweer.nl biedt DCA samen met Meteo Consult hoogwaardige agrarische weersinformatie aan, waarmee agrarische ondernemers hun gewasmanagement kunnen optimaliseren.

De site dcaweer.nl ontsluit bijvoorbeeld weersverwachtingen en radarbeelden op basis van postcode, zodat zeer precies het bespuitingstijdstip kan worden bepaald, ook specifieke teeltinformatie als bladnat en drift. Zo koppelen DCA Weer en Meteo Consult de meest accurate weersvoorspellingen aan berekeningen over groei, gewasbeschermingsmiddelen, bemesting en dergelijke. Ook biedt de site een exclusieve maandverwachting van het weer. DCA Weer ondersteunt de agrarische ondernemer bij het maken van de keuzes en biedt hem met haar weersinformatie een voorsprong in het risicomanagement van het agrarisch bedrijf. Boeren die al werken met DCA Weer, geven aan dat ze met deze kennis hun rendement kunnen optimaliseren.

DCA Weer past uitstekend in het portfolio van DCA-Markt, dat zich richt op het ondersteunen van de agrarische ondernemer in marktinformatie en risicomanagement. DCA-Markt biedt een totaalpakket van managementtools, zoals het afdekken van prijsrisico’s via termijnmarkten (DCA Finance), oogstrisico’s via weerderivaten (weermarkt.nl) en financieringsrisico’s via rente-markt.nl.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven