Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
uienplantjes komen beter op

De Meeker in actie om korstvorming te breken

Thomas Keur uit Nagele is bezig met een Meeker. Dit is een nieuwe machine om de korst te breken waardoor uienplantjes beter opkomen. Als er een moeilijk doordringbare korst is, kan dat nadelig zijn voor een sterke en gelijkmatige opkomst, verwacht Thomas Keur.


Thomas Keur bekijkt het effect van de machine
 
Plantwegval en zwakkere planten kunnen gevolgen zijn van een moeilijk doordringbare korst. Zwakkere planten zijn gevoeliger voor herbicidenbespuitingen. Dit veroorzaakt weer een nog sterkere heterogene groei. Dat baarde Thomas Keur zoveel zorgen dat hij iets nieuws wilde proberen. Fredo Smit uit Swifterbant heeft een Meeker bij Lourens Arendse in Canada gezien. Deze machine drukt met drie achter elkaar geplaatste schijven licht op de korst, waardoor de korst breekt. Fredo Smit heeft deze machine nagebouwd voor zijn sjalottenteelt.


De Meeker met drie achter elkaar geplaatste schijven

Thomas Keur: "Ik ben erg te spreken over de werking van deze machine en heb het daarom uitgeprobeerd op mijn perceel. Ik ben er van overtuigd dat ik het juiste gedaan heb en verwacht daarmee een regelmatige en vlotte opkomst van mijn Hybing zaaiuien te krijgen", aldus Thomas Keur.


Het verschil tussen bewerkte grond (links) en niet bewerkte grond (rechts)

Bron: De Groot & Slot
Publicatiedatum: